Поскъпват .com и .net домейните

1
9

Американската VeriSign Inc. – компанията, която държи правата за интернет домейни, завършващи на .com и .net – две от най-популярните домейн разширения, заяви в четвъртък, че ще вдигне таксите за регистрация на тези домейни. Годишната такса за разширението .com ще нарасне със 7% до 6,42 щатски долара, а тази за .net ще скочи с 10% до 3,85 долара. VeriSign събира тези такси от компании, на които е делегирала права да продават домейни от нейно име, а таксите участват във формирането на крайната цена за регистрация. С около 62 млн. .com и 9,1 млн. .net домейна VeriSign ще изкарва по 29 млн. долара на година само от увеличението, което влиза в сила от 15 октомври.

Увеличението на цената ще важи само за нови регистрации и при подновявания, затова потребителите ще могат да се възползват от старата цена до 14 октомври. Много посредници предлагат многогодишни регистрации, като Network Solutions, бивша собственост на VeriSign, която предлага 100-годишен пакет. Компанията управлява DNS сървърите, които следят активните .com и .net домейни. Компютрите от цял свят ги проверяват, за да разберат как да стигнат до търсения сайт или да изпращат е-мейли.

Източник: investor.bg

СПОДЕЛИ
Предишна новинаДемоден в kaldata.com
Следваща новинаDzSoft Perl Editor 5.8.0.7

Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com – най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Поскъпват .com и .net домейните"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz