През 2004-та Apple е влияла на света повече от Google

0
20

Британското онлайн издание Brandchannel изнася резултати от своето последно изследване. Близо 2000-те посетителя на сайта, включили се в допитването – ръководители, специалисти по маркетинг, научни работници и т.н. – са дали своите предпочитания за “марка на 2004 година” на Apple Computer. За пръв път някой измества от това място лидерът през последните години Google. На пето място изненадващо попада катарската телевизионна компания “Ал Джазира”.

Организатор на анкетата е британската компания Interbrand, специализирана в консултантските услуги в сферата на търговските марки. Допитването има за цел да определи коя марка е оказала най-голямо влияние през годината – било то позитивно или негативно – на живота на анкетираните. Победителят за 2004 година Apple се завръща на върха, след като през 2001 за последно беше там. Две поредни години след това господстваше Google.

Трябва да се отбележи, че участниците в допитването не са били длъжни да се съобразяват при избора си с пазарната стойност на марката – за това съществува отделна рейтингова система, която се оглавява по традиция от Coca-Cola. В списъкът на най-влиятелните марки за 2004 година тази компания не попада, което организаторите отдават на професионалните предпочитания на анкетираните.

Средностатестически всеки от участвалите в допитването ползва плеър iPod на Apple, търси в Google, купува си мебели на Ikea, пие кафе в Starbucks и се интересува от новините в Близкия Изток, преди да са “изкривени” от западното мислене, т.е. – гледа “Ал Джазира”.

Във версия на Interbrand петицата на най-влиятелните търговски марки през 2004 година, изглежда така:
1. Apple;
2. Google;
3. Ikea;
4. Starbucks;
5. Al Jazeera.

Източник: Днес+

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари