Проблеми с Win XP SP2 – несъвместимост с програмите

2
1

След излизането на финалната версия на Service Pack 2 за Windows XP се появиха и първите съобщения за несъвместимост с различни приложения. Сериозни проблеми има и при peer-2-peer софтуера. Някои потребители са се оплакали от проблеми със Zone Alarm. Но най–много шум се вдига покрай проблема с DivX 5.2. Оказва се, че за да можете да го използвате, трябва да изключите DEP (Date execution prevention) от SP2. Фактически Windows XP SP2 спира всяко приложение, генериращо код в паметта и след това изпълняващо го – съвсем стандартна операция при Win32 програмирането.

Техническите детайли са следните:
x86 съвместимите процероси имат „memory protection“ и операционната система може да определи кои части от паметта са разрешени за четене и кои за записване – подобно на правата върху файловете в UNIX/Linux. Но до преди AMD да представи NX (No eXecute) беше невъзможно да се контролира дали учатъците от паметта са изпълними. Ако паметта може да се прочете, може да опитете и да изпълните съответния код.

На този принцип работят buffer overflow атаките – предават на системата голямо количество код като се опитват да я накарат да го изпълни.

DEP маркира стека като не-изпълним, така че ако се опитате да изпълните кода в него получавате следната грешка:

DivX генерира машинен код в буфера и след това го изпълнява. По този начин се постига много бързо управление на картината на екрана.

За да избегнете проблеми с DEP трябва предварително да осигурите област в паметта, в която да генерирате кода. Много приложения под Windows са писани с използване на функцията malloc(). За да работят коректно тези приложения, те трябва да използват VirtualAlloc() – което означава че трябва да бъдат пренаписани

Разбира се, вместо да чакате нови версии на необходимите ви програми, бихте могли да изключите DEP (My Computer-> Properties->Advanced->Performance):

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
2 Автори на коментарите
EmineMDarkLight Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
EmineM
EmineM

некви други издънки на win с новия СП ?

DarkLight
DarkLight

Спокойно, този проблем се проявява само при Athlon 64 и последните Prescott, защото по-стартите процесори нямат NX 🙂