Проблеми с Win XP SP2 – несъвместимост с програмите

2
23

След излизането на финалната версия на Service Pack 2 за Windows XP се появиха и първите съобщения за несъвместимост с различни приложения. Сериозни проблеми има и при peer-2-peer софтуера. Някои потребители са се оплакали от проблеми със Zone Alarm. Но най–много шум се вдига покрай проблема с DivX 5.2. Оказва се, че за да можете да го използвате, трябва да изключите DEP (Date execution prevention) от SP2. Фактически Windows XP SP2 спира всяко приложение, генериращо код в паметта и след това изпълняващо го – съвсем стандартна операция при Win32 програмирането.

Техническите детайли са следните:
x86 съвместимите процероси имат “memory protection” и операционната система може да определи кои части от паметта са разрешени за четене и кои за записване – подобно на правата върху файловете в UNIX/Linux. Но до преди AMD да представи NX (No eXecute) беше невъзможно да се контролира дали учатъците от паметта са изпълними. Ако паметта може да се прочете, може да опитете и да изпълните съответния код.

На този принцип работят buffer overflow атаките – предават на системата голямо количество код като се опитват да я накарат да го изпълни.

DEP маркира стека като не-изпълним, така че ако се опитате да изпълните кода в него получавате следната грешка:

DivX генерира машинен код в буфера и след това го изпълнява. По този начин се постига много бързо управление на картината на екрана.

За да избегнете проблеми с DEP трябва предварително да осигурите област в паметта, в която да генерирате кода. Много приложения под Windows са писани с използване на функцията malloc(). За да работят коректно тези приложения, те трябва да използват VirtualAlloc() – което означава че трябва да бъдат пренаписани

Разбира се, вместо да чакате нови версии на необходимите ви програми, бихте могли да изключите DEP (My Computer-> Properties->Advanced->Performance):

СПОДЕЛИ
Предишна новина3D монитор от Sharp
Следваща новинаnLite 0.98.7 Beta

Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com – най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Проблеми с Win XP SP2 – несъвместимост с програмите"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка