Продават ЖП билети вече и в Интернет

1
7


Започна продажбата на ЖП билети за международни пътувания в Интернет. Това стана ясно вчера по време на официалното представяне на новите туроператорски услуги на бюрото за билети МПБ „Рила“. По време на това събитие Министърът на транспорта Петър Мутафчиев получи първия електронен жп билет по маршрута София-Брюксел-София. Директорът на МПБ „Рила“ Нели Кърджилова връчи още един билет на министър Мутафчиев по дестинацията София-Берлин-София, за да може от близо да проследи Световното първенство по футбол.

Поделението за информационни системи и технологии към „БДЖ“ ЕАД разработи съвместно със специалисти от дирекция „Пътнически превози“ и МПБ „Рила“ информационна и билетоиздаваща система, която дава възможност за първи път в България да се издават електронни билети, отговарящи на европейските стандарти RCT 2. Системата ще бъде внедрена поетапно до края на 2006 г. във всичките 15 офиса на бюрото, като по този начин ще покрие територията на цялата страна. На настоящия етап със системата се издават електронни билети и след приключване на стандартна процедура за уведомление на железопътните администрации ще бъдат предоставени на клиентите. Системата предстои да бъде доразвита в частта „Резервация“ след осъществяването на връзка с информационните системи на европейските железници.

Източник: в-к ‘Телеграф’

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Продават ЖП билети вече и в Интернет"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
rewind
rewind

ще е по-интересно като се доразвие и за вътрешните линии… може и да си възвърнат малка част от пътниците откраднати от автобусните компании…