Проектът Hyperloop на Елън Мъск се развива по план

4
54

През месец август 2013 година инженерът, изобретател и милиардер Елън Мъск публикува техническите спецификации на Hyperloop – уникалното транспортно средство, което първоначално ще свърже Сан Франциско и Лос Анджелис.

В Hyperloop се използват капсули, които се движат в разреден въздух. В техническите параметри е указано налягане 100 паскала, което на практика е вакуум, подобен на най-горните слоеве на атмосферата. Ускорението на капсулите става чрез магнитни ускорители, които са едновременно и статори, а самите капсули играят ролата на ротори. Минималното разстояние от 20 милиметра между капсулите се постига благодарение на магнитно поле. В Hyperloop се постига скорост от 1220 километра в час, а за по-голямо удобство на пътниците се използва ускорение 0,5g.

Година и половина след анонса мнозина забравиха за амбициозните планове на Мъск, но 100-те специалиста, работещи по проекта няма как да го забравят. Веднага след анонса бе регистрирана компанията Hyperloop Transportation Technologies Inc., която използва иновационния модел JumpStartFund, при който на служителите се дава заплата, само ако компанията е на печалба.

Wired съобщи, че вече е постигнат немалък прогрес в развитието на проекта. Уточнена е технологията, набелязани са нови маршрути, променен е дизайнът на капсулите, потвърдена е цената от $6-$10 милиарда за 640 километровия участък между Сан Франциско и Лос Анджелис, което около 10 пъти по-евтино от изграждането на скоростна железопътна линия.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
СветльоA.com1Force1 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

А това, ако е в прозрачни тръби направо ще е не само най-якия транспорт, а и най-якото увеселително влакче. Браво на тоя Елън Мъск. Трябват повече хора като него!

A.com
A.com

Това съм го гледал с участието на Пиърс Броснан, в ролята на Джеймс Бонд. Хвърчеше из едни тръби. 🙂

1Force1
1Force1

Аз също съм гледал много филми. 99% от джаджите видени на тях, още не са слезли от „лентата“, а минаха години и десетилетия. Пък не става въпрос за кой знае колко големи фантастики, а неща които не е проблем да се произведат при днешното равнище на техниката.

A.com
A.com

На филм е едно, в живота е друго. 🙂
За подобен род транспорт се говори отдавна. Един от основните проблеми, който се появява е какво би се случили при разхерметизиране на возилото, в което се намират хората. В тръбата около возилото е вакуум. Отговора сами се сещате какъв е.