Прототипът на Starship е готов за първия тестов полет

7
669

Шестият по ред прототип на космическия кораб Starship с натурален размер се представи добре по време на тестовете на ракетните двигатели Raptor. Сега, така нареченият SN5 е готов за своя първи полет на височина до 150 метра.

Компанията SpaceX проведе статични огневи изпитания на кораба Starship чрез пускането на единия двигател Raptor, поставен на шестия поред прототип на стоманената ракета с пореден номер SN5. Тестовете бяха проведени на площадката на производствения комплекс на SpaceX в Тексас, близо до Бока Чика.

След приключването на изпитанията, генералният директор на SpaceX съобщи в своя Twitter акаунт:

‘Starship успешно приключи статичните огневи тестове. Скоро ще последва 150 метров скок’.

SpaceX от миналата година постепенно изгражда и тества прототипи на огромния космически кораб Starship. По време на тестовете повечето модели бяха взривени и унищожени с цел да се провери тяхната максимална издръжливост. SN4 например, се взриви по време на петите огневи тестове от 30-ти май.

Според коментара на Мъск, съвсем скоро този прототип на Starship ще се издигне във въздуха. Компанията постъпи по съвсем същия начин със Starhopper – прототипът на бъдещите ракети на SpaceX.

Финалната версия на Starship ще има шест ракетни двигателя Raptor. Корабът е висок 31 метра и ще бъде извеждан в космоса с помощта на мощната ракета носител Super Heavy, която ще има 31 ракетни двигателя. Общата височина на ракетата и кораба е около 120 метра. Те могат да извеждат в орбита над 150 тона полезен товар, 150 пасажера или комбинация. Както Super Heavy, така и Starship, са проектирани за многократно използване.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари