Пускаме български арт Google

3
39

Онлайн библиотека с търсачка за български ценни книги и грамофонни записи ще конкурира Google в интернет до 6 месеца. Тя е разработена по проект на учени от Института за изкуствознание към Българската академия на науките. „Обработените в цифров вид ценни старопечатни книги са вече 27 000 страници. Готови са и 15 000 грамофонни записа на български музикален фолклор,“ обясни ръководителят на проекта доц. Александър Янакиев. 5000 стари броеве на български вестници също ще могат да бъдат изследвани и разглеждани онлайн.

Достъпът чрез Интернет до някои нива на базата с арт данни ще бъде свободен, а до други ще се стига само с парола, за да се избегне опасността от злоупотреби. В Института вече са оборудвани 3 работни места, от които може да се стига до електронните архиви без контакт и опасност от разрушаване на старите книги или плочи.

Цифровизацията и обработката на арт архивите се извършва с лазерен грамофон и скенер с голям формат. Грамофонът е единствен в региона и извлича качествен запис от плочите, дори и те да са били счупени на две, обясниха експертите. Проектът „Български арт архиви, ресурси и технологии на изследване“ се реализира с финансиране от фонд „Научни изследвания“.

Източник: в-к „Монитор“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари