Разработиха система за тримерен анализ на почерка

0
2

Системата може да анализира образци на почерк направен с молив, химикал, флумастер и писалка върху хартия, картон и даже върху индиго.

Физикът Джузепе Спаньоло (Giuseppe Spagnolo) и колегите му от университета в Рим (University of Rome Three) разработиха нова технология за идентификация на ръкописен текст, съобщи Nature. Системата създава тримерно изображение на фрагмент от почерка и открива фалшивите подписи.

Новият метод за тримерен анализ позволява да се изведе последователността, с която е направен всеки “удар” по хартията. Показват се и различията в натиска между автентичния и фалшивия подпис. Два подписа, направени от човек, никога не са абсолютно идентични. Последователността при допира и пътя, по който се създава буквата обаче са винаги еднакви. Например четичката в буквата “t” обикновено се прави след вертикалната линия и се русува отляво надясно. Новата технология позволява да се видят още по-големи детайли. Например дали един кръг е рисуван по посока на часовниковата стрелка.

При 3D анализа могат да се видят микроскопични драскотини оставени от писалката по страницата и малки удебеления, появяващи се когато една линия пресича друга. За отчитане на тези особености италианските учени използват лазер. След това информацията се предава на компютър, който създава холографско изображение на подписа.

Системата може да анализира образци на почерк направен с молив, химикал, флумастер и писалка върху хартия, картон и даже върху индиго.

За проверка на системата изследователите използват база данни от 126 писма на различни автори. В 90% от случаите е идентифициран автора на писмото. За текст написан с химикал върху обикновена хартия съвпадението е 100%.

Оборудването е портативно и може да се използва и за изучаване на древни ръкописи, които не могат да се пренасят или са твърде крехки за друг вид анализ.

Източник: bgfactor.org

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за