Регулират движението в Япония чрез микрочипове в номерата на колите

1
18

На автомобилите в Япония ще се появят “умни” номера с вградени микрочипове, които записват и предават информация за регистрационния номер на колата, неговия размер, както и за собственика му.

Вестник “Йомури” съобщава, че целта на експеримента, провеждан от Министерството на строителството и транспорта на Япония, е с помощта на съвременните технологии да бъде ограничено струпването на автомобили по централните улици на градовете в пиковите часове.

Желаещите да минат през централната част на града във върховите часове ще трябва да плащат специална такса, която ще се определя с помощта на вградения в регистрационния номер чип.

Новата система ще започне да се внедрява през 2006 година. За да бъде въведена обаче ще е необходимо съгласието на управата на общината.
Желание на въвеждане на микрочиповете вече са изявили 6 общински ръководства в страната, съобщава РИА “Новости”.

Ако новата система докаже своята ефективност, тя ще бъде препоръчана за въвеждане във всяко населено място с над 100 000 автомобила.

Освен оптимизацията на транспортните потоци се очаква системата да окаже положително влияние на околната среда, посочват в. “Йомури”.

Източник: news.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари