Роботи ще воюват срещу терористите в Ирак

0
36

Американската армия планира да използва бойни роботи във войната срещу иракските терористи.

Според информация на АП 18 дистанционно управляеми робота, въоръжени и оборудвани с камери ще бъдат изпратени в Ирак през пролетта.

За разлика от човека роботът не трябва да бъде хранен, обличан стимулиран или възнаграждаван. В мирно време той ще бъде държан на склад, посочва Би Би Си.
За машината обаче все пак е необходим човек – оператор, който следи изображението на камерата и да дава команда за стрелба.

Единствената разлика за войника е, че оръжието няма да е в ръцете му, а на половин миля от него, заяви Боб Куин, мениджър на компанията “Фостър Милър”, сойто разработва робота заедно с военните.

Бойната машина е наречена Swords (Special Weapons Observation Reconnaissance Detection Systems).
За прототип на “кибер войника” е послужил робот, който се използва за обезвреждане на взривни устройства.

Според неговите изобретатели, роботът е бърз и точен в стрелбата, тъй като оръжието е монтирано на малка платформа и прицелването е автоматично. Той е способен да следи и да атакува противника с относително малък риск за американския войник.

Куин допълва, че се планира замяна на компютърния екран, джойстика и клавиатурата на пулта със специални очила, на които ще бъде проектирано изображението.

Роботът е въоръжен с автоматична пушка М249 или М240, разполага с четири камери за нощно виждане и електронно увеличение на образа и може да се преминава през камъни и бодлива тел.
Батерията му издържа 4 часа, а цената му е 200 000 долара.

Източник: news.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари