6.7 C
София

Робот-приятел ще ни спасява от самотата

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Помните ли английската черна комедия „Как да преуспееш в рекламата“ ( https://www.imdb.com/title/tt0097531/ )? В нея се разказваше за изнервен млад човек, който в следствие на стреса му излиза досаден обрив на рамото, след което се появява пъпка, която постепенно расте и разраства, за да се оформи в абсолютно негово копие. След редица комични и леко стряскащи сцени в крайна сметка, неговото копие го поглъща.

Японците са нация иновативна и смела, и са известни с това. Но за европейците, често някои техни идеи изглеждат най-меко казано…причудливи (някой някога беше споменал нещо за връзката между гениалността и лудостта).

Именно една такава идея наскоро е хрумнала на група учени от университета на Ямагата. Те разработват робот-приятел, който седи на рамото ви и ви осигурява компания. Кръстен е МН-2, от съкращението на думите miniature humanoid (от англ. „миниатюрен хуманоид“), който действа като аватар на отдалечен оператор.

Причудливото изобретение не само, че влиза в ролята на аватар, но също се и опитва да имитира човешките действия по възможно най-реалистичен начин, докато кротко си седи на рамото ви. Този миниатюрен робот може да бъде „населен“ от ваш приятел, който се намира където и да е по света като имитира говора и жестовете на приятеля ви.

Ръцете на роботизираният приятел притежават седем степени на свобода*, глава с тристепенна свобода на движение, плюс една допълнителна степен за реалистично имитиране на дишане. Разработчиците споделят, че МН-2 използва човешки мозъчни вълни.

Сигурно виждате, колко машинария има около прототипа. Причината за това се крие в търсенето на оптимална прецизност при имитиране на движенията на човека „в него“. Учените усилено търсят решение за намаляване на размера на 22-та актюатора, които са нужни за правилното функциониране.

Обърнете внимание на това, което имат предвид като крайна цел учените. В края на клипа

______________________________________________________________
*степен на свобода (на движение – от англ. degree of freedom или DOF. Основен термин от механиката – отнася се до свободата на движение на движение на механична система – броят на независимите параметри, които определят конфигурацията и. Терминът е сред най-важните в анализа на системи от тела в механо-инжинерството, аеронавтиката, роботиката и структурното инженерство.

Така например, автомобил, който се движи на писта има една степен на свобода, тъй като позицията на автомобила е определяна от пистата. Кораб , обаче, който плува в открити води има 6 степени на свобода: движение назад-напред, нагоре-надолу, наляво-надясно, клатушкащо движение наляво-надясно, напред-назад, както и около оста си.
Инфо: Уикипедия. Повече на (mechanics)

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини