Русия планира минна дейност на Луната през 2020

9
80

Николай Севастянов, ръководител на космическата корорация Енергия е казал, че „Ние планираме да построим постоянна база на Луната до 2015 и до 2020 да започнем доставки в индустриален мащаб на редкия изотоп хелий-3“.
Международната Космическа Станция (МКС) ще играе ключова роля в проекта и ще бъде установено редовна „щафета“ между планирания космически кораб Clipper и Parom, космическата капсула за пренос на тежки товарни контейнери в космоса.
Хелий-3 е не-радиоактивен изотоп на хелия, който може да се изполва в ядрения синтез. Той е рядък на Земята, но го има в изобилие на Луната, и някои експерти го считат за идеалното гориво, защото е мощен, не замърсява и не генерира почти никакви радиоактивни продукти.
САЩ също имат намерение за добив на хелий-3 с помощта на роботи. Един товар на совалка би стигнал да захранва с енергия САЩ в период на една година.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fixt00l
Fixt00l

Това согурно ще е новото „черно злато“-като петрола,сигурно и за него ще станат доста караници и схеми между развитите държави:blink:

xm_style
xm_style

Ясно е, че третата световна ще е за ресурси, сега вече може да предположим, че ще е заради Хелий-3.
Дано петрола да не свърши изведнъж и скоро, че сиейбъл мейбъл!

m_mihov
m_mihov

:sobbing: :sobbing: не и 3та световна:sobbing: :sobbing: :sobbing: :sobbing: :sobbing: :sobbing: :sobbing: :sobbing:

Fixt00l
Fixt00l

Извинете ме за по-горните правописни грешки…Ако това е вярно,поне ще има значителен прогрес през//не знам коя си година:) Като ги знаем монополистите,а за занърсяването ще е чудесно,ако намалее…И тоя век сигурно ще има експанзия по другите планети от страна на Ру$ия и $АЩ…само се надявам да не ги отупат някъде извънземните-не може да няма такива.Може да звучи глупаво,но я помислете-да дойде някой за ресурси тук,дали няма да се вдигнем на съпротива.

Bri
Bri

Цитат:


Може да звучи глупаво, но я помислете – да дойде някой за ресурси тук, дали няма да се вдигнем на съпротива.


Винаги ще се намери кой да се опълчи на извънземните, дори ако ресурсите, които те искат са просто боклуците ни.
Ама представете си само, че тяхната технология е „наопаки“…нещо като фотосинтезата и дишането…и на тях им трябват мнооооого изгорели газове…за да ги превръщат в бензин…но стига мечти!
В колона по един, към Лунаа-та, ходом-марш!

Fixt00l
Fixt00l

Ей,това се казва яко коментиране на темата-веднъж да сме на едно мнениемда няма псувни и лични нападки,спорове,които разделят автоматично потребителите на 2 лагера…А и интересно и нестандартно стаа:drink: :clap:

Breath_Sign
Breath_Sign

Представям си как няколко нации (между които разбира се няма да бъде нито Конго, нито България) дружно започват да ровят на Луната … докато и те не сепревърне на швейцарско сирене. И започне да се чупи върху главите ни 😉

tzwaro82
tzwaro82

[quote=www.econ.bg] „Към 2020 г. Русия може да стане монополист на идеалното гориво“, коментира днес намерението на страната да изгради лунна база и експлоатира огромните запаси от Хелий-3 на нашия естествен спътник. Хелий-3, по мнението на енергийни експерти, е най-перспективното и идеалното, екологически чисто гориво, което ще се използва при бъдещите електроцентралби, базирани на управляемия термоядрения синтез. Запасите само в приповърхностния слой на Луната от този изотоп на хелия се оценяват на 1 млн. тона, достатъчни да задоволят енергийните потребности на планетата за 1000 години. На Земята Хелий-3 практически няма, предположенията са само за стотици килограми в дълбоките й недра. На… Виж още »

rewind
rewind

нещата много започнаха да ми напомнят freelancer като история 🙂 и не само