Руското ФБР ще следи потребителите на „ВКонтакте“

1
32


Руската новинарска агенция „ИТАР-ТАСС“ съобщи тази седмица, че най-голямата социална мрежа на територията на Русия „ВКонтакте“ е попаднала в регистъра на Роскомнадзор.

Новината е съобщил прес-секретаря на Роскомнадзор Вадим Ампелонский, допълвайки, че „ВКонтакте“ влиза в регистъра на агенцията в категорията „организатор на разпространение на информацията“. Въпросният регистър влезе в сила в началото на август. Според „Закон 97-ФЗ„, или както стана по-известен сред руснаците „Законът за блогърите“, въвежда строги правила и налага наказания в случай, че организаторите на ресурси не ги спазват.

По силата на този закон „ВКонтакте“ се задължава да пази данните на потребителите за срок не по-малък от шест месеца и да предоставя на службите данни за свои потребители, ако те имат интерес към разкриването на самоличността им.

„Газета.ру“ допълва информацията, като припомня, че ресурсите определени, като „организатор на разпространение на информацията“ се задължават да установят и инсталират оборудване и програмни продукти, чрез които органите на властта и представителите на Федералната служба по безопасност (ФСБ) да могат да получават автоматично сведение за действията на техните потребители на сайта им.

От началото на август, всички блогъри, които имат поне три хиляди посетителя на сайтовете си за денонощие трябва да внесат исканите данни и направят нужното, за да спазят закона или Роскомнадзор ще ги принуди да го направят, допълва изданието.

Тази седмица в същия списък попаднаха и „Яндекс“ и „Рамблер“, както и Mail.ru.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
velinsl
velinsl

Каква диктетура!!!
А факта, че фейсбус се следи от „хамериканското КГБ“ защо тикой тикъде не споменава.
Още по-лошо – дори и след изтриване на профила вашите разговори, снимки, и т.н продължават да се съхраняват на сървърите му някъде в „силициевата долина“. Ама за това никъде нищо. Ето това е свободата… да шпионираш всеки.