САЩ и ЕС трябва да инвестират $300 милиарда в своите процесори, за да догонят TSMC

4
1543

Според прогнозата на аналитичната компания IC Insights, Евросъюзът и САЩ трябва всяка година да инвестират по $30 милиарда (общо $60 милиарда) в разработването и производството на нови чипове, за да имат „каквито и да било разумни шансове“ към 2025 година да догонят TSMC и Samsung. При това, аналитиците отделно разглеждат Китай, който е готов да инвестира двойно повече, но търговската война със САЩ забавя технологичното развитие на Поднебесната в тази област.

Според IC Insights, исторически на полупроводниковия пазар се е наложила една очевидна ситуация – компаниите с най-големи капитални разходи са получили възможност да произвеждат най-съвременните компоненти и устройства. Към днешен ден в тази област лидери са три компании – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Samsung Electronics и Intel. И докато TSMC и Samsung стабилно увеличават своето преимущество, Intel започна да изостава – през последните 25 години тази американска компания е инвестирала двойно по-малко в полупроводниковите технологии в сравнение със инвестициите на Samsung за 2020 година.

IC Insights специално подчертава за сериозната пропаст между TSMC и Samsung от една страна, и САЩ, Европа и дори Китай от друга страна и не може да предложи конкретна стратегия, която би могла да измени ситуацията в полупроводниковия сектор. В отчета се казва още, че дори САЩ и Европа още сега да инвестират по $150 милиарда в собствени полупроводникови технологии, TSMC и Samsung ще продължат да владеят над 50% от световното производство на полупроводникови компоненти.

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари