fbpx
10 C
София

САЩ ще одобрят клинични изпитания на ИИ-система за мозъчна стимулация за помощ при психични заболявания

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Технологиите постоянно напредват и изкуствения интелект навлиза все по-дълбоко в живота ни, дори и когато става дума за лечение на хора от психични проблеми. Това е все по-близо и ще се появи по-скоро отколкото очаквахме.

САЩ ще разрешат клинични изпитания на система за мозъчна стимулация, позволяваща възстановяване на самоконтрола при психични заболявания. Системата използва изкуствен интелект за оценка на мозъчната активност на пациентите и контролира обратната връзка с възлите на стимулацията. Тя е в състояние, без употребата на тежки лекарства, да възстанови контрола над ума на болните хора.

Технологията е разработена и тествана от учени на Медицинския факултет на Университета в Минесота и Масачузетската болница с общ профил в хода на експериментно изследване на пациенти с епилепсия. За да се предотвратят припадъци, на такива пациенти в строго определени зони се имплантират в мозъка множество електроди. В проучването са участвали 12 души след мозъчна операция. Установено е, че специфичните функции на човешкия мозък, свързани със самоконтрола и умствената гъвкавост, могат да бъдат подобрени чрез обединяване на изкуствен интелект и целенасочена електрическа стимулация на мозъка.

В хода на изследването, учените са установили, че целенасочената стимулация на област от мозъка, наречена вътрешна капсула, подобрява умствената функция на пациентите. Тази част от мозъка отговаря за когнитивния контрол – процесът на превключване от един начин на мислене или поведение към друг, който се нарушава при повечето психични заболявания.

Екипът е разработил алгоритми, които след стимулация могат да проследяват способностите на пациентите към когнитивен контрол, както чрез действията на самите пациенти, така и непосредствено чрез активността на мозъка. Методът на контролера за обратна връзка осигурява повишена стимулация всеки път, когато пациентите се представят по-лошо при лабораторния тест на когнитивния контрол. Казано по-просто, ако пациентът изпитва трудности да разбере какво се случва, той леко се стимулира със слаба електрическа активност в областта на вътрешната капсула.

„Това може да бъде напълно нов подход в лечението на психичните заболявания. Вместо да се опитваме да потискаме симптомите, можем да дадем на пациентите инструмент, който им позволява да поемат контрола над собствените си умове, каза един от авторите на изследването. „ Можем да ги върнем на шофьорската седалка и да ги накараме да се почувстват така, сякаш контролират положението.”

Изследователският екип днес се подготвя за клинични изпитвания. Управлението по санитарен надзор за качеството на хранителните продукти и медикаментите в САЩ одобри целта на изследването и се движи към разрешаване на клиничните изпитвания на предложения метод с помощта на съществуващи инструменти и устройства. След като изпитанията бъдат официално одобрени, предложеното решение може бързо да бъде приведено в настоящата медицинска практика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини