Светът на открития код през тази година

4
13


Не само компаниите, правителствени организации и обединения, но и обикновените потребители все по-често поглеждат към открития софтуер и предимствата, които предлага. Тук не става въпрос единствено за завидното ниво на сигурност, което осигурява софтуера с открит код, но и за общото състояние на осигуряваната поддръжка, гъвкавостта при управлението му и пригодяването му благодарение на свободата за промяна според специфичните нужди на потребителя или компанията, която го администрира – нещо, което поради затвореността на проприетарния софтуер не е винаги толкова лесно. И разбира се не на последно място, това са разходите, които се налага компанията или потребителят да отдели.

От Kaldata продължаваме да ви представяме доклади и обзори, разглеждащи тенденциите, които ще обуславят технологичния свят през настоящата година и настоящият материал представя поглед към света на отворения код и какво може да очакваме от него през 2014-а.

Мнението е на Джак Уолън от TechRepublic.

„Някои от вас вероятно поглеждат изпод вежди поредното предвиждане за световна доминация, отправено от един фен на Линукс, но има достатъчно на брой причини за едно подобно смело предвиждане. Всъщност има 10 причини, поради които твърдо вярвам, че 2014 ще е знакова година за Линукс и открития код“, пипе той.

Кои са тези причини?

1. Отворения код ще доминира в управлението на корпоративните данни

По думите на Уолън сериозен стимул тази тенденция ще намери в миграцията към Red Hat Enterprise Linux 6.5, но и не само това. „С нарастващата тенденция, която се наблюдава при компаниите и организациите да търсят повече сигурност и гъвкавост за своите данни, те ще се обърнат към открития код (по специално към Линукс), за да може да задоволят търсенията си“, споделя Уолън, допълвайки, че с желанието на фирмите да представят и споделят данните си по различен начин, те ще открият, че отвореният код е единственото решение тук.

2. Valve ще накарат OEM хардуерните разработчици да бъдат по-открити

С присъединяването на Valve към Linux Foundation компанията получава немалко предимства, като едно от тях ще е това, че ще може да контактува преимуществено с OEM хардуерните разработчици и компании, стимулирайки подкрепата им за Линукс. Първите според автора, които ще се отзоват на призива ще са Nvidia и ATI, като Valve ще им помага да правят всичко, което могат, за да подкрепят платформите и софтуера с отворен код.

3. Таблетите с Линукс ще направят дебют

Уолън пише, че вероятно няма да станем свидетели тази година на подобни таблети на масовия пазар, но до края на годината ще се появят дистрибуции на Ubuntu, които ще могат да бъдат инсталирани на популярния хардуер. „Според мен, това ще излезе от обсега на Nexus и ще достигне хардуера на Samsung и Motorola“, пише Уолън, а веднъж случило се това, другите разработчици бързо ще прегърнат идеята.

4. Нещата с GNOME 3 ще се оправят

„GNOME 3 беше голямо разочарование през 2013-а. Убеден съм, че нещо – все още неизвестно – ще спаси ситуацията“, пише Уолън. По думите му това може да е пускането на нов лаунчър с по-удобен интерфейс (от рода на Unity Launcher) или излизането на GNOME Core Apps (Maps, Music, Calendar, Software, Photos). Независимо какво ще е, но Уолън е убеден, че GNOME 3 ще си възвърне загубеното през 2014-а, като същевременно запази модерния си интерфейс.

5. KDE ще излезе с характеристика, която ще промени много неща

Уолън е убеден, че хората зад разработката на десктопа на KDE ще разработят нещо, с което ще спечелят обратно хората. „Залагам на една коренна преработка на KDE Tasks, която да направи функцията изключително удобна за десктоп употреба. Вероятно модулната основа на KDE 5 Plasma 2 също ще претърпи сериозно развитие“, предполага Уолън.

6. MariaDB ще почне да измества MySQL

„Срамен е начинът, по който Oracle еднолично почнаха да разстройват членовете на общността на открития код, с начина, по който променят всичко, до което се докоснат и това важи и за MySQL, но няма проблем, тъй като един заместник на платформата почна да се изкачва към върха“, пише Уолън. Той очаква през настоящата година да станем свидетели на масова миграция към MariaDB, даже и за уебсайтове изградени на основата на WordPress, Drupal, Joomla! и Xoops. „Наистина искам да видя масова миграция тук, която ще накара Oracle да преосмислят начина, по който се отнасят към открития код, но не залагам всичко на това“, споделя Уолън.

7. Отвореният код ще доминира над смарт машините

С възможността да бъдат обновени уреди и машини да бъдат „смарт“, те (смарт машините) ще се превърнат в норма, а Линукс ще е движещата сила зад тяхното все по-широко използване. „Защо? Защото Линукс и открития код представляват идеално решение за embedded системите“, пише той.

8. Отвореният код ще предефинира начина на управление на облачните системи

Уолън споделя, че с интеграцията на OpenStack и OpenShift, управлението на облака е улеснено значително и с тенденцията все повече компании да се обръщат към облачните системи, те ще разчитат на инструменти с отворен код.

9. Процентът на потребителите десктоп версиите на Линукс ще е двуцифрено число

Макар и през 2013г. този процент да е бил едва 5%, Уолън е убеден, че предстои генерална промяна в употребата на потребителските десктоп Линукс дистрибуции. Една от причините е, че все повече организации и предприятия ще видят ползите от използването на потребителските версии на Линукс. Другото е, че със смъртта на Windows XP през април, много компании ще са принудени да се обърнат към алтернативна операционна система, за да избегнат нуждата от закупуването на нов хардуер. „Бракът между Линукс и финансовите ефективни решения представлява идеалното решение“, коментира Уолън.

10. Продажбите на устройства с предварително инсталиран Линукс ще нараснат

С предлагането на оферти за устройства с предварително инсталирана Линукс система от компании като Dell, HP и Alienware и много компании добавяйки подобни предложения към ценовите си листи ще станем свидетели и на повече продажби тук и това ще доведе до това, че все повече компании ще искат да имат на десктопа си Линукс.

„Ако мислите, че 2013-а е била добра година за открития софтуер и Линукс, просто почакайте да видите обзора ми за 2014-а! Убеден съм, че тази година ще е най-добрата година досега за отворения софтуер. А междувременно се надявам, че 2014-а ще е изключителна година за вас, семейството ви, бизнеса ви и вашата изобретателност“, завършва анализа си Уолън.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
pedroplandМетоди Дамяновsliderum Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

Интересно е да слушаме за мечтите и сънищата на рандом зомбирани „специалисти“

pland
pland

Надявай се,че са зомбирани…поне това можеш.
Ще говорим пак в края на годината.Е,ако ми се говори с такива като теб…

sliderum
sliderum

Важното е, че кода не е отворен, а е „открит“. Кой го е открил, кога и как – не пише 🙂