В началото на седмицата, на 13-ти ноември, цената на биткойна уверено прехвърли $6700 и сега демонстрира мощно възстановяване след доста сложните събития от последните дни.

Към 12:00 UTC, понеделник, курсът на първата криптовалута на борсата Coinmarketcap, бе $6644. По-висока бе цената на биткойна на борсата Bitstamp$6730. Малко по-късно, търговете на Bitfinex достигнаха ниво от $6626.

Да си припомним, че след като миналата седмица биткойнът достигна исторически максимум след отмяната на форка SegWit2x, най-популярната цифрова валута рязко поевтиня и в края на седмицата падна до почти $5500.

Едновременно с това на пазара криптовалутата Bitcoin Cash показа безпрецедентен ръст. Но той бе твърде кратък – само за едно денонощие курсът на тази цифрова монета спадна от $2400 на $1100.

На този фон, Bitcoin пулът се оказа задръстен с непотвърдени транзакции. Пазарните наблюдатели обърнаха внимание, че това са малки суми със съвсем ниски комисионни. Експертите са на мнение, че това очевидно е планирана атака. Но тя едва ли успее, понеже с нарастването цената на биткойна, неговият добив става много рентабилен и ситуацията бързо ще се промени в положителна посока.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
20 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
Елитарен капиталистСтефанСветльоГадьо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Paz
Paz

„Ha тoзи фoн, Віtсоіn пyлът ce oĸaзa зaдpъcтeн c нeпoтвъpдeни тpaнзaĸции. Πaзapнитe нaблюдaтeли oбъpнaxa внимaниe, чe тoвa ca мaлĸи cyми cъc cъвceм ниcĸи ĸoмиcиoнни.“ Нали е крипто блокчейн технология. Как пък разбраха, че са малки суми ?!?!?!

Станислав
Станислав

Всичко се вижда общодостъпно в блокчейна.

Хихи
Хихи

Биткойна 8-мото чудо на Калдата.

Анонимен
Анонимен

Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa пpoдължaвa дa нacтoявa зa инcтpyмeнт, ĸoйтo щe дaдe възмoжнocт нa влacтитe дa cпpaт тeглeнeтo нa дeпoзити oт бaнĸи, ĸoитo ca нa pъбa нa лиĸвиднa ĸpизa, пpeдaвa Вlооmbеrg. Hyжeн e инcтpyмeнт, ĸoйтo вpeмeннo дa зaмpaзи пacивитe нa бaнĸaтa, зa дa дaдe вpeмe зa вaжни peшeниe, пocoчвa Caбин Лoтeншлeгep, члeн нa изпълнитeлния бopд нa EЦБ. Πoлитицитe в Бpюĸceл вeчe дeбaтиpaт пo тaĸaвa възмoжнocт, нo тя пpeдyпpeди нa ĸoнфepeнция във Фpaнĸфypт, чe пoдoбeн мopaтopиyм нe тpябвa дa имa дълъг cпиcъĸ c изĸлючeния. Дъpжaвитe члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз изглeждaт гoтoви дa взeмaт пoд внимaниe пpeдлoжeниeтo. Дeбaтът ce фoĸycиpa дaли вpeмeннaтa зaбpaнa… Виж още »

Станислав
Станислав

Много хора са свикнали с периода на изменение на стандартните валути, който е много малък в сравнение с която и да е криптовалута. Това им е и по-интересното. За хората, които се занимават отдавна схемата е проста: падне ли – купувай. Тръгне ли да се дига – изчакай докъде ще стигне.

Гадьо
Гадьо

Един въпрос. Тъй като добива на биткойни с времето става все по-труден (енергоемък), когато стане не изгодно добиването му (разходите за ток са по-големи от цената на добитите биткойни) и хората започнат масово да се отказват какво става с този блокчейн ако няма достатъчно изчислителна мощност?

Стефан
Стефан

Мощност се купува.

Гадьо
Гадьо

Кой я купува? И какво печели от това?

Стефан
Стефан

Купува я блокчейна, за да върви. Приеми го като Блокчейна – автомобил който си купува гориво.

Гадьо
Гадьо

Моя автомобил още не се е научил сам да си купува гориво за да върви, пък и трябва да вземе пари от някъде, все още не може да ги прави от нищо.

мда
мда

Блокчейна, както твоят автомобил се управлява от някой. Естествено, че за да се случи каквото и да е било, въпросният(въпросните) трябва да го „закарат до бензиностанцията“. Ако нямаш никаква представа какво е биткойн, блокчейн и криптовалути по-добре прочети неща, които няма как да ги научиш от коментари под статия за биткойн.

Гадьо
Гадьо

Мен ме интересува кой ще плати за мощност която ще му струва повече от колкото ще получи като възнаграждение като биткойни? И ако няма такъв мераклия какво ще се случи. Простички въпроси на които не ми отговаряте.

Светльо
Светльо

Гадьо, системата сама се балансира. Отлива на хеш мощности поради висока трудност автоматично довежда до смъкване на трудността и отново става рентабилно. Тази автоматична саморегулация на трудността е заложена в самия протокол и се случва веднъж на всеки 2016 блока.

Стефан
Стефан

Въпроса ти е неточен и безсмислен. Няма как да му се отговори. За това ти казвам, че имаш основни пропуски и за това е по-добре 1во да се запознаеш по-добре.

Кире
Кире

Колко време трае транзакцията на един биткойн? С други думи, натискам бутона да го продам на някого, и след колко време това ще се отрази при купувача.

Стефан
Стефан

Зависи къде го търгуваш. На повечето платформи е мигновенно.

Гадьо
Гадьо

Значи търсенето е по-голямо от предлагането? Тогава колко време отнема да си купиш? Ако пак е мигновено значи нещо не както трябва!

Стефан
Стефан

Защо да е така, Гадьо? Определено щом се качва цената търсенето е повече от предлагането. Купуването става също така мигновено както продаването. Ако цената е 6700$ примерно, във всеки един момент има бидове за продажба на 6800, 6900, дори и на 7000 и нагоре. Т.е. ако искаш да си купиш мигновенно можеш да го направиш, но на цена която повишава курса. Същото важи и за продаването.

Гадьо
Гадьо

Разрбрах, като има на кого да го продадеш транзакцията става мигновено. Благодаря за уточнението.

мда
мда

винаги има на кого, въпроса е на каква цена

Светльо
Светльо

Почти мигновено става продажбата валута / биткоин в самата борса, защото средствата, с които се търгува там, са депозирани, т.е. записани са локално на сървъра на борсата. Но оттам нататък транзакциите между Биткойн адреси не са мигновени. Минават някакви минути, докато получиш потвърждения от мрежата.

Кире
Кире

Бихте ли ми дали линк на български език да прочета какво е биткойн, и как от разхода на ток се генерира биткойн. Но да бъде на достъпен език защото фантазията ми е бедна.

Стефан
Стефан

На български е трудно да се намери подходящо инфо. Биткойн не се генерира от разхода на ток. На английски има достатъчно видеа в youtube които са обяснени съвсем елементарно.

На първо време уикипедиа би следвало да ти е полезна: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD

Гадьо
Гадьо

Ми на мен компютъра все още ми работи на ток. Нали се използва изчислителната му мощност за да се изчисли даден блок и да се получат нови биткойни, както и да се поддържа цялата система. Така че баш си тебе ток за да има биткойни.

Стефан
Стефан

Това е все едно да кажеш, че колата се прави от бензин, понеже „требе“ бензин за да се движи…
В линка от Уикипедия има достатъчно информация, прочети я.

Елитарен капиталист
Елитарен капиталист

Да задаваш просто въпроси и да не ти отговорят прилича на това, когато някой пита неудобни въпроси хорс занимаващи се с мултилевълмаркетинг. На отговарящите им е трудно да признаят, че е пирамида, макар и сами да го осъзнават.