Според материал на Fortune, облачни компании обмислят сериозно прехода от интелски процесори към технологии на конкурентите им. Причината? Meltdown и Spectre, двете уязвимости, които специалисти разкриха в началото на тази година. Едната от уязвимостите засяга пряко чиповете на Intel, докато другите засягат масово процесорите на всички големи компании. Въпросните уязвимости може да звучат плашещо за обикновения потребител, но за администриращите сървърни и виртуализационни инстанции, разположени в стотиците дейта центрове по света, това си е истински кошмар. Именно към компаниите, поддържащи сървърни инсталации Microsoft издаде предупреждение тази седмица, че налагането на пачовете, адресиращи двата проблема, може да има извънредно негативно влияние над представянето на системите. Intel, които по данни на IDC държат 98% от дейта центъра, увери за пореден път, че те ще направят всичко възможно да помогнат на клиентите си, така че операциите им да не бъдат нарушени. Именно обаче противоречивите послания от страна на Intel (в началото те заявиха, че налагането няма да наруши сериозно работата на машините, а по-късно, когато излязоха и множество доклади за сериозни проблеми, те промениха позицията си, признавайки значимостта на натоварването) са една от причините някои да се насочат към технология на конкурентите на компанията.

„Ако ARM доставя достатъчно изчислителна мощ на по-ниска цена или разход на енергия, отколкото x86, то това би било значима причина за миграция“, изразява позицията си пред Fortune Глеб Бъдман от компанията, осигуряваща онлайн съхранение Backblaze. „Ако фиксът за х86 наистина толкова драматично намалява нивото на представянето, то това може да наклони везните за прехода към ARM“, допълва той. Друга една компания, Infinitely Virtual, са поискали от Intel да заменят наличния хардуер или да компенсират по някакъв начин компанията за загубата на изчислителна мощ. „Ако Intel не се намеси и не направи нещо, за да оправят нещата, ще се наложи да ги накажем, като не поръчваме техни продукти“, споделя изпълнителният директор на Infinitely Virtual Адам Стърн.

Изданието напомня, че различни компании обмислят миграция от технологията на Intel още преди разкриването на уязвимостите. Така например, Microsoft обяви през март миналата година, че обмисля да използва чипове на ARM за облачната си услуга Azure, а през декември започна инсталирането на AMD процесори в дейта центровете си. Преди две години пък Google анонсира, че работи по сървъри, базиращи се на процесорите на IBM Power9. Amazon на свой ред обяви през септември, че ще използва технология на AMD за нова услуга, предлагана в AWS. Заедно с това, конкуренти на Intel заявяват амбиции от известно време да изместят компанията от върха на сървърната верига. Cavium разработват ARM чипове за дейта центровете, като целта им е да представят технология, която ще конкурира Intel на полето на базите данни и CDN услугите. И накрая друг голям облачен доставчик също обръща поглед към ARM – Cloudflare. Шефът на компанията Джон Къминг е споделил пред Fortune, че макар и фиксовете за споменатите уязвимости да не оказват влияние на нормалното функциониране на операциите им, именно Spectre и Meltdown могат да се явят възможност за преоценка на ситуацията с използваните от тях процесори.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари