Около дузина служители на Google са напуснали заради участието на компанията в програма за изкуствен интелект за Пентагона, наречена Project Maven, съобщи днес Gizmodo. Междувременно почти 4000 работници поискаха край на участието на компанията в Maven с петиция, която също така призовава Google да избягва военната си работа в бъдеще.
Проектът Maven се стреми да помогне на армията да анализира по-бързо заснети от дронове кадри с машинно обучение, тъй като AI открива хора и обекти по-бързо от хора. Онези, които подадоха оставка от Google, се позоваха на етични опасения относно използването на AI в операциите с дронове и по-широкото участие на компанията в политическата и военната сфера. Като пример, те изтъкват факта, че Google неотдавна спонсорира Консервативната конференция за политически действия.

Някои твърдят, че Google става все по-малко прозрачен и не информира служителите относно спорни решения. Те считат, че ръководството вече изглежда по-малко обезпокоено от възраженията на персонала, отколкото преди.

Не бях щастлив, просто изразих безпокойството си вътрешно“, каза един служител, който е напуснал. „Най-силното възможно изявление, което мога да направя срещу това, беше да напусна“.

Опозицията към Maven изглежда расте в Google. Преди около месец, около 3100 служители са подписали петицията. Приблизително 5,4% от работната сила изразиха загриженост. Google все пак напредва с Maven, като отбелязва, че тъй като технологията, използвана в проекта, е с отворен код, военните биха могли да го използват независимо от прякото участие на компанията.

Някои от служителите, които са подали оставка, и вносителите на петицията твърдят, че Maven е против етиката на Google – мантрата „Не бъди зъл“ отдавна е в основата на принципите на Google.

Компанията настоява, че AI не се използва за бойни операции, но участието ѝ в такива проекти все още разстройва много от нейните редици. Междувременно много учени, които подкрепят петицията, също искат Google да подкрепи договор, забраняващ автономни оръжейни системи. Те са убедени, че задълженията на Google надхвърлят интересите на Америка, тъй като те са обвързани с глобална потребителска база.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
1r0ckGalaxyNote8KingИцкоilian Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Масово, дузина, няколко… Е, колко в крайна сметка?

ilian
ilian

Много пари има в това и е правителствен проект. Няма да се откажат никога.

Ицко
Ицко

Страховете на Чичо Арни се сбъдват, Skynet и терминаторите ще ни погнат

GalaxyNote8King
GalaxyNote8King

Няколко страхливи души са напуснали бъдещето страхливци

GalaxyNote8King
GalaxyNote8King

21 филмара са ми дали даун вот мерси

1r0ck
1r0ck

25

Анонимен
Анонимен

МАСОВА напускат – общо 12 човека

12/50 000 = 0,02%