Стив Джобс (1955 – 2011)

25
76

Светът се раздели със Стив Джобс. Една от най-емблематичните фигури в света на високите технологии загуби битката с рака, която води в продължение на дълги години. Джобс ще остане в историята като съосновател на най-мощната IT компания в света и като главен виновник за създаването на iPhone и iPad – двете устройства, които в момента са лидери в света на смартфоните и таблетите.

56-годишният Стив Джобс почти до последния момент заемаше най-отговорната длъжност на изпълнителен директор в Apple. Наскоро той се отказа от поста в полза на колегата си Тим Кук, но остана в компанията за да оглави борда на директорите. На тази позиция го завари и смъртта.

Apple пусна специална страница, за да почете паметта на Джобс, в която се казва:

Apple загуби човек, който виждаше в бъдещето и беше гениален в създаването на нови неща. Светът загуби едно изключително човешко същество. Тези от нас, които имаха привилегията да познават Стив и да работят с него загубиха добър приятел и вдъхновяващ наставник. Стив оставя след себе си компания, която никой друг освен него не би могъл да сътвори в такива мащаби. Неговият дух завинаги ще остане да крепи основите на Apple.”

Всички, които желаят да изкажат съболезнованията си или да споделят спомените си за Стив Джобс могат да направят това на адрес: [email protected].

Първата двойка на САЩ също изказа съболезнования. Мишел и Барака Обама пуснаха изявление по въпроса чрез пресцентъра на Белия дом. Стана ясно, че преди време президентът е получил лично от Джобс, като подарък, iPad и то малко преди официалното представяне на таблета.

Бил Гейтс коментира лошата новина като заяви, че за всички, които са имали шанса да работят с Джобс това е било голяма чест. Гейтс е добавил, че Стив Джобс ще му липсва неимоверно много.

През 2004 година Джобс обяви публично, че страда от рак на панкреаса. Пет години по-късно му беше трансплантиран черен дроб. През януари тази година шефът на Apple излезе в принудителен отпуск по болест, който продължи няколко месеца. Джобс сдаде окончателно управлението на компанията през август.

Близките на създателя на Apple са съобщили пред медиите, че той е починал спокойно, заобиколен от семейството си.

Тим Кук, който е настоящ изпълнителен директор на Apple е заявил, че скоро ще има празненство, което ще бъде посветено на забележителния живот на Стив Джобс. В него ще вземат участие служителите на Apple.

„Няма думи, които да опишат достатъчно точно силната тъга, която изпитваме от загубата на Стив. Трудно е да опишем и благодарността ни за честта, която сме имали да работим с него. Ще почетем паметта му като продължим да градим и се посветим на работата, която той обичаше да върши толкова много.”, е добавил Кук.

Почти никой не предполагаше, че здравословното състояние на Джобс е толкова влошено и известно време преди вчерашната презентация на Apple, при която беше представен новият смартфон iPhone 4S, се носеха слухове, че самият той ще присъства и дори може да вземе участие.

Стив Джобс ще бъде запомнен и с уникалните си маркетингови умения, които му позволиха да наложи на пазара нови продукти, както и устройства, които други преди него бяха опитали да популяризират, но неуспешно. Пример за това са таблетите, които бяха налични на пазара дълги години преди iPad, но се ползваха с почти нулева популярност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
25 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари