fbpx
13.5 C
София

С GPS отвъд Анадола…

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Сателитното наблюдение вече е по-скоро задължително за транспортните фирми, опериращи в рискови региони

Преди повече месец една българска транспортна компания загуби двама шофьори, които изчезнаха заедно с камионите си в Ирак. Дни след това се разбра, че те са отвлечени, като и до момента остават неясни много от фактите около похищението, както и къде точно се е случило това. Този сценарий можеше да е с по-малко неизвестни, ако камионите, които пътуват към Близкия изток, имат монтирани GPS приемници, свързани със система за комуникация и контрол, каквито разработки съществуват. Дори и в момента автовозите, които пресичат границата в посока Ирак, поддържат връзка чрез мобилните телефони на шофьорите си, а покритието след турско-иракската граница по-скоро не съществува. Така и хората там попадат в информационна „дупка“.
В момента в България има действащи системи за

Kонтрол и управление на превозните средства

които са базирани на GPS. За да може информацията да бъде приета обратно в контролния център, се използва като цяло един метод – чрез радио- (или GSM) връзка на определена честота. Най-широко рекламираните услуги са на GPS Bulgaria, дъщерна фирма на “Мтел”, която използва покритието на мобилния оператор за получаване на обратния сигнал. Така посредством SMS-и, които предават информация през интервал от време, камионът (или автобусът) “докладва” за това къде се намира. Тези системи са до такава степен прецизни, че посредством тях се следят данни не само за местоположението на превозното средство и за разход на гориво, температура на двигателя и други технически данни, които постъпват в системата. Може да има индикация на отворен/затворен товарен отсек, което е било използвано от българска петролна компания, за да намали кражбите на гориво от цистерните си. Най-важното е обаче възможността да се следи дали камионът следва предварително определения маршрут и ако се е отклонил, шофьорът може да каже в реално време защо това се е наложило. Всеки шеф на транспортна фирма, където перото “гориво” расте непрекъснато, може да оцени ползите на подобна система. Има възможност, ако автомобилът (камионът) бъде откраднат, двигателят му да се изключи дори дистанционно, а намирането е далеч по-лесно благодарение на работещия GPS.
Тези системи обаче имат

Eдин недостатък

– работят само в страни, където има изградена наземна инфраструктура от типа на клетките на GSM оператори и др., които да препредават информацията към контролен център. Освен това в страни като Ирак (където нуждата от следене е жизненоважна) няма никаква инфраструктура за обратна връзка (разрушена или не е изграждана въобще) или кой да я управлява и поддържа. Подобна е и ситуацията в много страни от Близкия изток, където GSM мрежа де факто има само в градове и основни пътища. Пустините, както и преди векове, си остават царство на бедуините и изграждането на инфраструктура е нерентабилно.
Този проблем е решен глобално по начина, по който работи и GPS – със сателити. Системи като ORBCOMM (www.orbcomm.com) предлагат двупосочна сателитна връзка за данни посредством устройства, монтирани на обектите за контрол. Те са по-големи и изискват повече захранване, за да могат да пратят информация до много отдалечен наземен център или директно до сателит по VHF/UHF канал на честоти от 148-149.9 MHz, 137-138 MHz и 400.05-400.15 MHz. Системата оперира на околоземна орбита с 26 сателита, които могат да обработват до 50 хиляди съобщения за час. Освен за проследяване на транспортни средства (включително кораби и самолети) ORBCOMM може да “събира” данни от отдалечени метеостанции, сеизмични сензори и други съоръжения с научна цел. Някои петролни компании са сложили предаватели, свързани с датчици, по дължината на хиляди километри петролопроводи и преминаващите отгоре сателити събират информация за налягане, дебит и евентуални течове по тръбите. Тази система е въведена в проследяването и контрола на плавателни съдове във водите около САЩ, както и в системата Blue Force Tracking (BFT), която дава възможност на военните да различават собствени и съюзнически сили от вражески в една евентуална война или военна операция.
Подобни GPS сателит системи се използват и от доста европейски транспортни и големи спедиторски фирми, които имат превозни средства, пътуващи в много страни, и имат нужда те да бъдат контролирани максимално ефективно и независимо от местни фактори…
Трудно е да се каже какво би станало, ако двамата българи в Ирак имаха на автовозите си подобни системи. Със сигурност обаче щеше да е известно къде и кога са изчезнали.

Източник: Вестник Капитал


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини