Британският учен, изобретателят на URI, URL, HTTP, HTML, създателят на Глобалната мрежа Тим Бърнърс-Лий се съмнява в светлото бъдеще на своята рожба – световната мрежа интернет.

Информацията е на The Guardian, който сподели, че оптимизмът на Тим Бърнърс-Лий относно бъдещето на интернет непрекъснато отслабва, особено на фона на разпространението на фалшивите новини, пропагандата и нарастващата поляризация на Глобалната мрежа.

Изобретателят на Мрежата винаги е твърдял, че че неговото творение винаги е било отражение на цялото човечество – добро, лошо и уродливо. Но виждането на Тим Бърнърс-Лий за „отворената платформа, която дава възможност на всеки да споделя информация, достъп до ресурси и възможност за общуване и взаимодействие независим от географските граници“ е вече под въпрос.

Аз все още съм оптимист, но оптимист, който се крепи на една ограда на върха на хълм по време на буря“ – каза Лий.

Разпространяването на дезинформация и пропаганда е станало възможно отчасти и поради това, че рекламните системи на големите цифрови платформи на Google и Facebook например, са специално разработени за привличане на вниманието.

Така например, финансовият стимул накара македонските тинейджъри, които нямат никакво отношение към политиката, да създават фалшиви клик-бейт политически новини, разпространени чрез Facebook и финансирани чрез печалбата от автоматизирания рекламен механизъм Google AdSense.

Системата се провали. Интернет престана да изпълнява своята основна цел – да помага на човечеството в развитието на Истината и Демокрацията. И аз съм обезпокоен“ – каза Бърнърс-Лий, който през месец март тази година призова за регулация на политическата онлайн-реклама, за да не се допусне нейното използване по неетичен начин.

Но от началото на пролетта до днес стана ясно, че руски служби са закупили целеви рекламни кампании, с които оказват политическо влияние на американските гласоподаватели във Facebook, Google и Twitter.

Ние дотолкова свикнахме с това, че тези компютърни системи ни манипулират, че на много хора вече им се струва, че така работи интернет. Трябва да се замислим върху това и да решим каква точно да бъде Глобалната мрежа„.

Тим Бърнърс-Лий каза още: „Един от проблемите с глобалните промени на климата е, хората да разберат, че проблемът е антропогенен и е създаден от самите хора. Съвсем същият е проблемът със социалните мрежи – те са изкуствени и ако не са от полза за човечеството, могат и трябва да бъдат променени„.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
АхОхннн Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ннн
ннн

„…Ho oт нaчaлoтo нa пpoлeттa дo днec cтaнa яcнo, чe pycĸи cлyжби ca зaĸyпили цeлeви peĸлaмни ĸaмпaнии, c ĸoитo oĸaзвaт пoлитичecĸo влияниe нa aмepиĸaнcĸитe глacoпoдaвaтeли във Fасеbооk, Gооglе и Тwіttеr.“

Мда наистина ни манипулират чрез интернет ….

АхОх
АхОх

Fасеbооk, Gооglе и Тwіttеr са все американски компании, ами да вземат и да рекламират срещу Руския президент?
Или се страхуват, че Русия ще ги затвори всичките .. щото Китай вече си има всичко сам и не му трябва САЩ продукти, а изглежда и Русия е автономна.

САЩ отдавна не са най-великите в Интернет което е хубаво.
Обичам конкуринцията защото така има повече блага за нормалния човек.