Британският учен, изобретателят на URI, URL, HTTP, HTML, създателят на Глобалната мрежа Тим Бърнърс-Лий се съмнява в светлото бъдеще на своята рожба – световната мрежа интернет.

Информацията е на The Guardian, който сподели, че оптимизмът на Тим Бърнърс-Лий относно бъдещето на интернет непрекъснато отслабва, особено на фона на разпространението на фалшивите новини, пропагандата и нарастващата поляризация на Глобалната мрежа.

Изобретателят на Мрежата винаги е твърдял, че че неговото творение винаги е било отражение на цялото човечество – добро, лошо и уродливо. Но виждането на Тим Бърнърс-Лий за “отворената платформа, която дава възможност на всеки да споделя информация, достъп до ресурси и възможност за общуване и взаимодействие независим от географските граници” е вече под въпрос.

Аз все още съм оптимист, но оптимист, който се крепи на една ограда на върха на хълм по време на буря” – каза Лий.

Разпространяването на дезинформация и пропаганда е станало възможно отчасти и поради това, че рекламните системи на големите цифрови платформи на Google и Facebook например, са специално разработени за привличане на вниманието.

Така например, финансовият стимул накара македонските тинейджъри, които нямат никакво отношение към политиката, да създават фалшиви клик-бейт политически новини, разпространени чрез Facebook и финансирани чрез печалбата от автоматизирания рекламен механизъм Google AdSense.

Системата се провали. Интернет престана да изпълнява своята основна цел – да помага на човечеството в развитието на Истината и Демокрацията. И аз съм обезпокоен” – каза Бърнърс-Лий, който през месец март тази година призова за регулация на политическата онлайн-реклама, за да не се допусне нейното използване по неетичен начин.

Но от началото на пролетта до днес стана ясно, че руски служби са закупили целеви рекламни кампании, с които оказват политическо влияние на американските гласоподаватели във Facebook, Google и Twitter.

Ние дотолкова свикнахме с това, че тези компютърни системи ни манипулират, че на много хора вече им се струва, че така работи интернет. Трябва да се замислим върху това и да решим каква точно да бъде Глобалната мрежа“.

Тим Бърнърс-Лий каза още: “Един от проблемите с глобалните промени на климата е, хората да разберат, че проблемът е антропогенен и е създаден от самите хора. Съвсем същият е проблемът със социалните мрежи – те са изкуствени и ако не са от полза за човечеството, могат и трябва да бъдат променени“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Тим Бърнърс-Лий за бъдещето на интернет"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка