Учените откриха нулевия пациент заразен с COVID-19

6
4290

Първият заразен пациент от пазара за месо в Ухан, откъдето се предполага, че е тръгнал новият коронавирус, известен още като „нулев пациент“ може би току-що бе открит. Учените идентифицират жена, продаваща скариди, като според документ изтекъл в медиите, тя навярно е първата дала положителна проба за щамът COVID-19, който превзе почти целия свят.

57-годишната търговка на морски дарове Вей Гуйсян на пазара в Ухан, част от провинцията Хуанан, The Wall Street Journal определи като нулевият пациент, като според данните тя се е разболяла на 10-ти декември 2019 г.

Мислейки, че е настинка, Гуйсян отишла до местната клиника, за да вземе обичайните медикаменти, които приема в такива ситуации и след това отишла на работа, както обикновено – потенциално заразявайки стотици други хора.

„Чувстват се леко изморена, но не толкова изморена, както предишни години“, каза тя пред китайския вестник The Paper, припомняйки си първоначалните симптоми, които е проявила, съвпадащи с тези на коронавируса.

„Всяка зима страдам от грип. Затова мислех, че тази година е поредната е не му отдадох особено внимание.“

Осем дни по-късно г-жа Вей едва е в съзнание в болнично легло и е регистрирана като един от първите случаи на коронавирус, пандемията от който до момента вече е убила над 23 000 души и извади от строя всички сектори на човешката дейност.

След като първоначално посещава местната поликлиника на 11 декември и ѝ бива поставена инжекция, госпожа Вей решава да потърси второ мнение в друга болница в Ухан, тъй като продължава да се чувства зле и обичайните мерки, които прилага по време на зимния грип, изглежда този път не помагат.

„В този ден се чувствах много зле и неприятно. Нямах никакви сили и енергия“, каза г-жа Вей.

Накрая па 16 декември тя се отправя към една от най-големите болници в провинцията – Ухан Юниън, където лекуващият ѝ лекар определя болестта като „непозната и безмилостна“, като в медицинското досие се споменава, че за последното денонощие болницата е приела още няколко други души с подобни симптоми.

Най-накрая, в края на месец декември, пациентката бива поставена под карантина, след като лекарите установяват връзката между смъртоносния и тежко протичащ респираторен вирус и пазара на месо в Ухан, тъй като започват да приемат стотици пациенти на ден, които са имали досег с него и проявяват същите симптоми.

Според изявление на Общинската здравна комисия в Ухан на 31 декември г-жа Вей беше един от първите 27 пациенти с диагноза COVID-19 и един от 24-те случая, които са имали директни връзки с пазара на Хуанан.

Тя се възстановява след излизането си от болницата в началото на януари и каза пред The ​​Paper, че може да се е заразила от тоалетна на пазара, която споделя с продавачите на диво месо.

Продавачите от двете страни на г-жа Вей също са били заразени с COVID-19, както и с членове на нейното семейство, включително една от дъщерите ѝ и племенницата ѝ.

Китайското правителство не потвърди публично епидемията от вируса чак до началото на януари и ако бяха действали по-рано, г-жа Вей каза, „много по-малко хора щяха да загинат“.

Според South China Morning Post китайското правителство е идентифицирало 266 души, които са били заразени през 2019 г., като всички са попаднали под медицинско наблюдение в определен момент. Докато г-жа Вей би могла да бъде „пациент нула“ от пазара в Хуанан, първият човек в Ухан, който се заразява с болестта, остава загадка.

Учените очакват, че намирането на „нулевия пациент“ ще им помогне да проследят източника на вируса, който обикновено се смята, че е мигрирал към хората от прилепите, при които вирусът е отдавна познат.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари