fbpx
4.9 C
София

Учени използват графен за създаване на евтини и бързи тестове за бъбречни заболявания

Най-четени

Използвайки графен, наноматериал, направен от въглероден с дебелина от само един атом, учените казват, че са направили евтин и по-достъпен тест за бъбречни заболявания.

Изследователите от Университета в Манчестър казват, че целта им е била да направят тест, който измерва наличието на специфични антитела бързо в кабинета на лекаря, а не изисква скъпо и специализирано лабораторно оборудване. Засега фокусът на изследователите е върху автоимунната бъбречна болест Мембранна нефропатия (MH), но те казват, че концепциите, които изследват, могат да бъдат пренесени за създаването на по-достъпна диагностика и за други заболявания – потенциално дори за COVID-19.

„Нашето изследване има потенциал да направи изследването за наличие на антитела от различни заболявания по-широко достъпно, до точката, в която личните общопрактикуващи лекари и старческите домове могат да направят подобни тестове на място, вместо да се изисква да се взема проба, която да се изпраща до специализирана лаборатория“, заяви водещият изследовател от Манчестър Aravind Vijayaraghavan, в изданието.

За целта Vijayaraghavan и неговият екип е трябвало да направят две неща: покрият графена в подходящите материали, за да измерят количеството MN и след това да създадат устройство, което отчита резултатите.

Първото е било доста трудно, тъй като начините, по които графенът взаимодейства с биомолекулите, все още е слабо изследван. В работата на екипа, публикувана в научното списание Carbon, те са извършили много работа, преди ма могат да направят успешно тест за специфичното откриване на антитела след бъбречното автоимунно заболяване.

В този момент се оказва, че изграждането на нов MN тест няма значение, ако не се постигне по-голяма достъпност – затова изследователите публикуват няколко дни по-късно втори доклад в списание ACS Sensors за своите евтини, 3D-отпечатани сензори, които могат да отчитат резултатите от графеновия тест да десет минути.

„Някои от настоящо прилаганите тестове за антитела от определени заболявания могат да достигнат суми от порядъка на 50 000 британски лири, като дори не могат да бъдат достъпни винаги, когато има нужда от тях. И така, ние разработихме персонализирана QCM система, базирана на решение с отворен код, използвайки всички триизмерни печатни части и електронни системи по наш дизайн, като крайната себестойност на теста е 100 пъти по-малка от използвания понастоящем“, казва съавторът Даниел Мелендрез в доклада.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини