Учени създадоха камера, която снима с трилион кадъра в секунда

1
14

Американски учени създадоха камера, която може да прави клипове, съдържащи един трилион кадъра в секунда. Уникалната камера е предназначена за заснемане на движението на светлината, предаде BBC.

Създадената от експерти на Масачузетския технологичен институт машина прави с 40 милиарда пъти повече кадри от нормалните видеокамери. Уникалният уред позволява да бъде представено нагледно поетапното заливане на даден обект със светлинни лъчи.

Директното записване на движението на светлината няма как да стане със стандартните високоскоростни камери, но при един трилион кадъра в секунда вече няма невъзможни неща. Екипът, създал специалната видеокамера смята, че тя ще позволи да се изучат и разберат различни високоскоростни процеси, които до момента не са били познати в детайли.

„Във вселената няма нищо, което да става прекалено бързо за тази камера”, е заявил Андреа Велтен, един от изследователите, които работят по проекта.

Снимането с милиарди кадри в секунда е обозначено със специалния термин фемтофотография. Един от недостатъците на технологията е, че тя може да бъде използвана само при събития, които могат да бъдат повторени многократно. При всяка сесия камерата трябва да се настройва поотделно, а крайният резултат е компилация от множеството снимачни дубли.

На долната снимка можете да видите бутилка от безалкохолна напитка, която е залята частично от светлина.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари