fbpx
-5.8 C
София

Учени създадоха пречистващо въздуха нанопокритие

Най-четени

Учени от Държавния университет на Навара, Испания, създадоха покритие от наночастици, което може да премахва замърсители от въздуха при облъчване със слънчева светлина.

В основата на новия материал са наночастици, взаимодействащи си със слънчевата светлина и предизвикват фотокаталитични химични реакции, които унищожават някои замърсители. В частност, в хода на експериментите е било наблюдавано понижаване на замърсяването на атмосферата с азотни оксиди с 90%, с въглеводороди – с 80% и с въглероден оксид – със 75%. Освен това, покритието може да разлага някои химични съединения, които са среда за развитие на опасни инфекции като бактерии и гъбички.

Новото покритие е много тънко – дебелината му е по-малко от един микрон (една милионна част от метъра) – и може да бъде нанесено на практика върху всеки материал с всякаква форма на повърхността. В момента учените разработват специална боя, съдържаща новооткритите наночастици, с помощта на която те ще могат да бъдат нанасяни върху различни видове материали – от бетон и метал до керамика.

За разлика от повечето от антибактериални покрития, изобретението на испанските учени не губи свойствата си с течение на времето. При излагане на слънчева светлина новото неорганично покритие отделя свободни радикали, които ефективно атакуват замърсителите, намиращи се във въздуха.

Учените са изчислили, че откритото от тях покритие ще има ниска себестойност при масово производство и ще може да служи, например, по фасадите на сградите или във вътрешността на жилищните помещения в продължение на 20 до 30 години. Покритието от наночастици ще може да намери приложение в опасни за околната среда производства, на места с повишена концентрация на вредни вещества, на оживени улици или бензиностанции, както и в строителни и довършителни материали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини