Учени успяха да възстановят цвета на очите по ДНК

0
159

Полско – холандски екип от генетици откри метод за възстановяване цвета на човешки очи и коса, използвайки стара ДНК. Работата на учените е приета за публикуване в списанието Investigative Genetics, а кратко описание вече е качено на сайта на изданието.

В рамките на изследването изследователите са използвали метод, първоначално предназначен за съдебно – медицински експертизи. Той включва анализ на 24 единични вариации в ДНК, които съответстват с цвета на очите и косата на човека.

Учените са доказали, че с помощта на разработения от тях метод, базиран на това знание, могат да анализират не само съвременните образци от ДНК, но и много стари запазени проби от дезоксирибонуклеинова киселина.

Като пример за възможностите на метода, неговите автори са анализирали ДНК-то на полския генерал и глава на правителството на страната в изгнание Владислав Сикорски. Според новия метод за изследване, пълководецът се е оказал с руса коса и сини очи. Значително по-сложни за анализиране са се оказали проби ДНК от костите на неизвестна жена, открити между 12 и 14 век в бенедиктинското абатство до Краков. Все пак чрез новия метод е станало ясно, че тя е имала тъмни коси и кафяви очи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари