ФБР на съд заради скриването на подробностите за хакването на iPhone на терориста от Сан Бернардино

0
19

Associated Press, USA Today, Vice Media и други информационни издания подадоха съвместен съдебен иск срещу Федералното бюро за разследване във връзка с отказа да разкрие подробностите по загадъчната сделка, в рамките на която бе хакнат смартфона iPhone 5c, собственост на терориста от Сан Бернардино Сауд Фарук Ризван (Syed Farook Rizwan). ФБР получи достъп до информацията в този смартфон, но не казва как.

 

През месец март тази година Министерството на правосъдието реши да съди Apple за категоричния отказ да помогне на ФБР в проникването в смартфона на терориста. Делото бе отложено по молба на Министерството, а след това прекратено, понеже ФБР успя да проникне в смартфона, използвайки помощта на външна организация. ФБР отказа да съобщи сумата на услугата и името на хакерската организация. Директорът на ФБР Джеймс Коми (James Comey) само намекна, че са платени над $1 милион.

Съвместният иск се базира на Закона за свобода на информацията и изисква всички подробности за начина за проникване в устройството, заплатената сума и най-важното – името на хакерската организация, която може да има съмнителна репутация.

„Обществото има право да знае на кого нашето правителство дава достъп до личната информация“ – заявяват ищците.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари