Хакер проследява крадец на лаптопа му по данни от Facebook

6
25

Ако сте решили да крадете преносим компютър, най-напред проверете с кого си имате работа. Тийнейджър от Лондон, обвинен в кражба на лаптоп в бунтовете в английската столица, не е написал домашното си в това отношение и не е проучил от кого краде.

Домът на Грег Мартин – специалист по ИТ сигурност и бивш служител на NASA и ФБР, е бил обран миналата седмица, като е бил откраднат и неговият MacBook Pro. Мартин води блога InfoSecurity 2.0, където е публикувал снимки и подробности, и определя себе си като хакер.

Определено Грег е неподходящият човек, от когото да бъде откраднат лаптоп. Той предварително е бил инсталирал на преносимия си компютър безплатната проследяваща програма Prey, която записва дейността на устройството по всяко време и информира истинския му притежател.

По време на обяда му в Люксембург, където е пътувал по работа, е получил писмо по електронната поща, уведомяващо го, че крадецът се е log-нал в лаптопа.

Веднага след получаване на съобщението, Грег Мартин се отправил към хотелската си стая и е включил компютъра си. След двучасово наблюдение сърфирането през откраднатия му компютър, е установил името на крадеца, училището му, адреса, на който се намира, IP адреса му, интернет доставчика, безжичните точки за достъп и …Facebook ID номера му.

Информацията от Facebook е била решаваща за Грег Мартин. Той е изпратил данните на лондонската полиция и се оттеглил спокойно.

Полицията е обискирала апартамента на крадеца – Soheil Khalilfar, 18 г. (на снимката) и е върнала лаптопа на Грег Мартин.

Съвременните технологии превръщат кражбите във все по-трудни.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Don_Tony
Don_Tony

Човека не е хакер, а е „специалист по ИТ сигурност и бивш служител на NASA и ФБР“, както пише в статията.

TheDarkAngelOfHope
TheDarkAngelOfHope

Да но в статията се казва още че „Мартин води блога InfoSecurity 2.0, където е публикувал снимки и подробности, и определя себе си като хакер.“ така че заглавието си е вярно 🙂

sixkiller
sixkiller

„специалист по ИТ сигурност и бивш служител на NASA и ФБР“ – може да бъде какъвто си поиска 😉

miho
miho

Айде пак погрешно тълкуване на думата „хакер“. Точно такъв си е човека, хакер, специалист по ИТ сигурност. Справка Друг е въпроса за „Съвременните технологии превръщат кражбите във все по-трудни.“. Един фейсбоклук ще ме спре…дрън дрън

Don_Tony
Don_Tony

Прави сте, но според мен е по-престижно да си „Специалист по ИТ сигурност от НАСА“ от колкото хакер…въпрос на приоритети. Важното е, че е заковал мръсника.

Stifi
Stifi

айде честито на крадеца 😀

btw , тая снимка много ме кефи 😀