Индийската банка Cosmos Bank бе здраво ужилена. Хакери използваха клонирането на банкови карти за изтегляне на пари в брой. И още, в предварително уговорено време те са осъществили огромен брой мошенически транзакции чрез SWIFT системата. Банката олекна с над $13 милиона.

Според провежданото разследване, ужилването е разделено на две фази. Първата фаза е осъществена миналата седмица , на 11 август от 15:00 до 22:00 часа. През това време „мулета“ в 28 държави масово са теглили пари в брой от местните банкомати. Според информацията на Hindustan Times, за 7 часа са били осъществени над 15 000 транзакции.

Втората фаза е започнала в понеделник, на 13 август. В този ден хакерите са използвали международната система SWIFT и са превели почти $2 милиона към частна сметка на банка в Хонконг.

Общата сума на откраднатите пари превишава $13 милиона. Преди няколко дни се появи информация, че ФБР e изпратило до американските банки конфиденциално предупреждение, че се подготвя мащабна хакерска атака, по време на която незаконно от банкоматите ще бъдат изтеглени милиони долари с помощта на клонирани банкови карти. Предполага се, че използва неизвестен пропуск в параметрите на емитентите на банковите карти. Но индийската Cosmos Bank явно не е била предупредена.

Economic Times счита, че това е дело на севернокорейската хакерска група Lazarus.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
tenkiu Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
tenkiu
tenkiu

Уж сайт за новини ама винаги със закъснение от поне един-два дни пускате статии…