Цената на биткойна отново се раздвижи

0
813

Стойността на биткойна отново скочи до над 39 000 щатски долара снощи, според информация от CoinDesk – скок от почти 12 процента през последните 24 часа. Това бързо развълнува целия крипто свят.

Въпросът, който навярно вълнува всички, които поне базово искат да познават какви са двигателите зад различните промени в стойността на популярната криптовалута, е какво предизвика това ново нарастване? Обяснението на анализаторите и експертите в областта е, че покачването на цената се дължи на спекулациите, че Amazon е на път да навлезе сериозно в крипто пространството, след като по-рано стана ясно, че компанията търси да назначи експерти в областта на криптовалутите и в частност биткойна. Появиха се дори някои спекулативни новини, че компанията планира да въведе възможност за закупуване на продукти чрез биткойн, но зад това няма никаква достоверна информация на този етап.

Към момента Amazon не е дала никаква официална информация, нито всъщност разполагаме с някаква неофициална информация, която да ни навежда над мисълта, че компанията планира да навлезе на крипто пазара или по някакъв начин да инвестира в блокчейн технологиите, а че единствено търси служители, които имат експертен опит в областта на криптовалутите и блокчейн технологиите. Представител на компанията каза пред CNBC, че всъщност компанията е „вдъхновена от иновациите, случващи се в крипто пространството, и проучва как може те да допринесат и да допълнят Amazon.“

Допълнителна причина за покачването на биткойна също е фактът, че главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск обяви на блокчейн конференция миналата седмица, че неговата компания може да започне отново да приема биткойни за закупуване на автомобили – нещо, което компанията вече започна да прави през месец май, след което скорострелно се отказа. Мъск също разкри, че не само Tesla, но и другата му голяма компания, SpaceX, също инвестира сериозно в биткойн.

Биткойнът, както и всички останали криптовалути в света, често преминават през трусове на покачване и рязко спадане на цените, като ако прегледате новините за колебанияа в цената на биткойна само от тази година, ще можете да си направите достатъчно добър извод колко силно волатилен актив е той. Криптовалутата обаче преживява ужасна година, въпреки някои положителни индикатори – Китай, страната, която е абсолютен лидер в добива на криптовалута, започна да приема сериозни мерки срещу добива. Експертите смятат, че репресиите в крайна сметка могат да се превърнат в пълна забрана, според Bloomberg.

Дали това обаче ще попречи на биткойна да се възроди през идните месеци? Едва ли някой може да предположи, а дори да го направи, то едва ли твърдението му може да има по-голяма тежест, независимо от неговата експертиза, от това, което би имало всяко друго. Разбира се, освен че крипто инвестициите са игри с висок риск, това не означава, че изобщо не обещават нищо градивно – в крайна сметка тази година Coindesk, една от най-големите платформи за крипто търговия, успя да излезе на стоковата борса, а някои страни дори искат да направят биткойна своя национална валута.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари