fbpx
13.2 C
София

Японски учени разработват суперпроцесор

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Новата технология ще бъде внедрена в суперкомпютър за биологически изчисления, който ще постига производителност от 5 петафлопа или 5 квадриллиона операции в секунда

Японският институт за физически и химически изследвания, работи над нов суперпроцесоро MDGrape 3. Той е предназначен за използване в специален суперкомпютър за биологични изследвания. Отчитайки спецификата на задачата, разработчиците са оптимизирали продукта си за изчисление на голямо количество числа, приличащи едни на други с неголеми обеми от данни. Поради тази причина в чипа са използвани 20 паралелни конвейера и broadcast архитектура на паметта, позволяваща да се предават данни от паметта на няколко конвейера едновременно. Тези особености правят чипа малко пригоден за друг тип изследвания, но вместо това го правят незаменим при изпълнението на тези, за които е създаден.
Прототип на процесора, работещ на честота от 350 MHz, при специализираните операции може да изпълнява 230 милиарда операции с плаваща запетая в секунда. Вариант с честота от 250 MHz има производителност от 160 млрд. операции в секунда. Този показател е сравним с някои суперкомпютри. А суперкомпютърът за биологически изчисления, който проектират в института ще постига производителност от 5 петафлопа или 5 квадриллиона операции в секунда (милион трилиона или 1 с 24 нули). Такива показатели дори не могат и да сънуват разработчиците на универсалните суперкомпютри.
“Биологическият” суперкомпютър е планиран за 2006 г. и ще обединява 6144 процесора MDGrape 3. Чиповете ще се поставят по два на специални платки, като между себе си те ще се свързват с 81-битова шина, а за връзка с останалите компоненти ще се използва PCI Express шина. В Японския институт за физически и химически изследвания вече работят компютри с процесори MDGrape 3.

Източник: IDG България


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини