fbpx
11.7 C
София

18 факта за това как работи Gmail

Най-четени

Gmail е един от най-добрите доставчици на електронна поща на пазара днес. Мощността и гъвкавостта на платформата обаче могат да направят някои неща объркващи, особено ако търсите функция, която не знаете къде точно се намира, или за която дори не сте сигурни, че съществува.

В тази статия решихме да съберем отговорите на най-често задаваните въпроси за Gmail. След като прочетете отговорите ни, със сигурност ще използвате Gmail по по-продуктивен и ползотворен начин.

И така, без да губим повече време, преминаваме по същество.

 1. Къде Gmail архивира пощата?

Когато архивирате имейл, Gmail не премества съобщението в папката „Архивирани“. Вместо това, пощата премахва маркера Входящи, с който са маркирани новите съобщения във входящата пощенска кутия. Това означава, че можете да намерите архивираните съобщения в папката All Mail.

 1. Как да създадем акаунт само в Gmail

Не съществува такава опция. За да получите имейл акаунт в платформата на Gmail, е необходимо да регистрирате Google акаунт, който може да се използва и за други услуги като Google Диск и YouTube. За целта е необходимо да отидете на страницата за създаване на акаунти в Google и да следвате показаните инструкции. Ще трябва да изберете уникално потребителско име, да въведете реалното си име, датата на раждане и друга информация, както и да изберете надеждна парола.

 1. Къде се съхраняват контактите в Gmail?

Когато съставяте нов имейл, можете да вмъкнете контакт, като щракнете върху думата „До“ в полето за въвеждане на адреса на получателя. Като алтернатива можете да управлявате, редактирате и добавяте нови контакти, като отворите списъка си с контакти на Google на адрес contact.google.com

 1. Криптиран ли е Gmail?

Сигурността на транспортния слой (TLS) се използва за шифроване на съобщения в Gmail при трансфериране, но само ако доставчикът на имейл услуги на получателя го поддържа. За по-добра защита можете също да активирате S/ MIMIE в акаунта си в Gmail и след това да шифровате съобщенията с помощта на цифров ключ.

 1. Безплатен ли е Gmail?

Gmail е напълно безплатен за използване, но някои функции са ограничени. Свободното пространство за съхранение, например, е ограничено до 15 GB. Google също предлага създаването на набор от имейл акаунти в платформата Google Business, както и допълнителни разширени услуги чрез своите продукти G Suite, абонаментът за които започва от 6 щатски долара на месец за потребител.

 1. Изтрива ли Gmail старите имейли?

Не, Gmail не изтрива старите имейли. Gmail автоматично запазва всички съобщения с изключение на имейли в папките „Кошче“ или „Спам“. Съобщенията в тази папки се изтриват автоматично след 30 дни от поставянето им в тях.

 1. Съвместим ли е Gmail с HIPAA?

По подразбиране, Gmail не е съвместим с HIPAA и използването на Gmail за изпращане на защитена здравна информация (PHI) без допълнително криптиране нарушава Общите условия на Gmail. Можете обаче да използвате допълнителната услуга за криптиране, като инструмент за шифроване на съобщенията на Google Apps, за да направите Вашата Gmail пощенска кутия съвместима с HIPAA.

 1. Имат ли значение малките и главните букви в gmail адресите?

Не, в имейл протокола не се прави разлика между главни и малки букви. Това означава, че дори при въвеждането на адреса си за вход да въведете по погрешка главна буква или пък да изпишете всички букви като главни, това няма да има значение и ще можете отново да влезете. Същото важи и при изпращане на имейл.

 1. Какво се случва със спама в Gmail?

Gmail има система с алгоритми за автоматично откриване на нежелани или фишинг имейли, като ги премахва автоматично от входящата пощенска кутия и ги премества в папката „Спам“. Съобщенията, поставени в папката „Спам“ се съхраняват за срок от 30 дни, след което биват изтривани автоматично.

 1. Може ли Gmail да изпраща факс?

Google не са вградили функция за директно изпращане на факс в платформата на Gmail. Най-добрите онлайн факс услуги обаче могат автоматично да прехвърлят прикачени файлове от имейл и да ги прилагат към факс съобщения. Тези платформи работят с Gmail, както и с други доставчици на електронна поща.

 1. Имат ли срок на валидност акаунтите в Gmail?

От 2017 г. насам на страницата за политиките на Google не се споменава нищо за прекратяване на акаунти, в които не се наблюдава активност. С други думи, това означава, че акаунтите в Gmail не изтичат. По-рано Google имаше политика да изтрива автоматично профили, в които потребителите не са влизали повече от 9 месеца, но тази практика вече е прекратена.

 1. Как да разбера кой стои зад дадена електронна поща в Gmail?

Няма регламентиран начин да разберете чия е самоличността на притежателя на даден акаунт в Gmail. В случай, че получавате спам, заплашителни писма и имейли, е възможно да подадете гражданско искане за разкриване на потребителски данни до Google, но процесът ще бъде продължителен, скъп и безрезултатен, ако нямате сериозен правен аргумент или заповед от съдебна институция, която еднозначно да изисква от Google да разкрие данните на собственика на даден акаунт.

 1. Какво представлява сървърът за входяща поща в Gmail?

За да четете и изпращате съобщенията си в Gmail чрез имейл клиенти като Apple Mail, Thunderbolt и други, ще трябва да активирате настройка за IMAP достъп във вашия акаунт в Gmail. Също така ще трябва да използвате адреса за входяща поща на Gmail във външния си клиент, който е imap.gmail.com

 1. Могат ли писмата в Gmail да бъдат сортирани по подател?

За съжаление няма лесен начин да сортирате входящата си поща в Gmail от даден подател. Можете обаче да извършите търсене чрез търсещия инструмент в платформата, като въведете „от: email адреса на подателя“, за да видите съобщенията, изпратени от даден подател.

 1. Има ли Gmail приложение за настолни компютри?

За съжаление, Google все още не предлага настолен клиент за разлика от своите конкуренти като Microsoft Outlook и Apple Mail. В менюто с настройките на пощата обаче, съществува опция за активирането на офлайн съхранението на поща. Това може да Ви позволи да преглеждате и изготвяте съобщения, дори когато сте офлайн.

 1. Може ли Gmail да изпраща текстови съобщения (SMS) ?

За съжаление, Google прекрати функционалността за изпращане на текстови съобщения от Gmail, така че не, не е възможно да изпращате SMS директно от пощата си. Други услуги като Google обаче, като Google Voice и Google Messages могат да се използват за комуникация чрез SMS.

 1. Може ли пощата в Gmail да се запълни?

Да. Когато създадете нов безплатен Gmail акаунт, разполагате с 15GB място за съхранение, което се споделя между Google Drive, Gmail и Google Photos. Ако Вашият Gmail акаунт се запълни, помислете за изтриване на имейли с големи прикачени файлове или големи файлове от Google Диск или Google Снимки, тъй като въпросните 15GB за съхранение се споделят от всичките платформи и услуги.

 1. Може ли Gmail да превежда имейли?

Да, Gmail може да превежда имейли. Обикновено, когато Gmail установи, че е получен имейл, който не е на вашия език по подразбиране, лентата за превод се появява в горната част на съобщението. Можете да активирате превода ръчно, като щракнете върху трите точки до бутона за отговор и след това натиснете „Превод на съобщение“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини