Apple отново е призната за най-скъпата марка

1
2
Американското списание Forbes представи поредната класация на най-ценните брандове на планетата. Първото място в нея отново се заема от Apple, чиято търговска марка се оказа с 87% по-скъпа от тази на Google.

Марката Apple се оценява на 154,1 милиарда долара, което е с 6% повече в сравнение с 2015 година. Според отрасловите авторитетни издания, въпреки спада в приходите за изминалото тримесечие, Apple остава лидер на пазара на потребителските ИТ стоки, където марката е от съществено значение. Благодарение на своите фенове, корпорацията е успяла да спечели 53 млрд. евро чиста печалба през миналата година, отбелязва „Форбс“. Apple е най-скъпата марка според Forbes шест години подред.

„Брандът се оценява така, както го възприемат потребителите. Готовността на потребителите да плащат по-висока цена или вероятността, че ще си купят точно неговия продукт – това е, което прави марката ценна от гледна точка на компаниите“ – отбелязва професорът по маркетинг и експерт по брандинг Wharton School в университета в Пенсилвания Дейвид Рейбстайн.

На трето място в новата класация на „Форбс“ се намира Microsoft с оценка от 75.2 млрд. долара, което е с 9% повече от показателя в списъка от 2015 година, в който корпорацията е била на втора позиция.

Четвъртото място в списъка на най-скъпите марки през тази година се подарява на производителя на газирани напитки Coca-Cola (58,5 млрд. долара), а на пето – най-голямата в света социална мрежа Facebook (52,6 млрд. долара).

Последната между другото за втора поредна година се признава за най-бързо развиващата се от гледна точка на цената марка. Най-слаба динамика показва IBM, която е загубила 17% от стойността на бранда си.

В топ 10 списъка на „Форбс“ също присъстват и марките Toyota, IBM, Disney, Mcdonald ‘ s и General Electric. Втората десетка изглежда така: Samsung, Amazon, AT&T, BMW, Cisco, Oracle, Intel, Nike, Louis Vuitton и Mercedes-Benz.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
Invocation Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Invocation
Invocation

Това колко е скъпа марката не същото като колко е скъпа компанията нали ? Защото Samsung имат много повече активи от Apple.