Apple следва стъпките на Microsoft

5
8

Един от топ-мениджърите на Microsoft заяви в интервю за изданието Business Insider, че Apple следва стъпките на компанията, а не обратното.

„Помислете за следното: ако гледахме от тях [от Apple], нямаше да създадем такива продукти, като Surface Pro или Surface Book. Ние от години се учим и усъвършенстваме продуктите ни от категорията „2-в-1″ и когато Surface само се появи, всички бяха скептично настроени, включително и Apple. Те тръгнаха напред с нас и iPad Pro е отличен пример за това“ – казва ръководителят на подразделението за разработване на устройството Surface Райън Гавин.

Според него, Microsoft определено обръща внимание на конкурентите, но когато става въпрос за пряко създаване на устройства, компанията „всъщност не гледа от Apple„.

От самото начало, Microsoft представи таблета Surface Pro като заместител на преносимите компютри, но в асортимента на компанията стои пълноценния лаптоп – Surface Laptop. Според журналисти на изданието, този продукт изглежда излишен, а продукта означава признаване на Microsoft, че всъщност Surface Pro не може да замени традиционния лаптоп. Така, че защо Microsoft пусна Surface Laptop?

Аз мога да дам кратък и честен отговор. Клиентите ни го поискаха. Ако не можете да се насладите на гъвкавостта на Surface Pro или не се нуждаете от производителността на Surface Book, лаптопът Surface Laptop – това е продуктът за вас“ – казва Гавин.

Що се отнася до Apple, то компанията първоначално рекламира iPad като мултимедийно устройство за консумация и съдържание. С пускането на iPad Pro, който разполага с поддръжка на външна клавиатура и писалка, калифорнийският гигант позиционира таблета, като пълноценен заместител на лаптопите.

Междувременно експертите от iFixit, известни с демонтажа на различна електроника с цел изясняване за ремонтопригодността, направиха технологична аутопсия на Surface Laptop. По лекота за ремонт и модернизация, лаптопът е получил нула точки.

Според експертите, при разглобяването дори е невъзможно да се развият и винтовете, които обикновено са скрити под гумените крачета, тъй като трябва да се свали коженото покритие, което е невъзможно да се отлепи без да се повреди. Компонентите са разположени толкова близо един до друг, че е невъзможно да се направи нищо, без да бъдат повредени околните. Във вътрешността на лаптопа е била открита батерията с капацитет 45 Wh, което е повече от тази на iPad Pro 10.5 и MacBook Retina.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "Apple следва стъпките на Microsoft"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

Са ще ме изкарате хейтър, ма квото са хванали меките…

dkmi
dkmi
„С пускането на iPad Pro, който разполага с поддръжка на външна клавиатура и писалка“ Всеки iPad поддържа външна клавиатура и „писалка“. Иначе продуктите на меките не стават. Да сравняваш лаптоп с Виндовс с такъв с МакОС е все едно да сложиш Москвич до Мерцедес…. и не толкова заради хардуера, колкото заради операционната системя: Виндовс е шир потреба, която е правена да върви на всичко. МакОС е праван специално за съответният хардуер, или обратно – хардуера е правен специално за МакОС, все тая. Същото важи и за мобилните операционни системи: Андроид е фрагментиран вече до невъзможно ниво, последната му версия е… Виж още »
Оня
Оня
Не е съвсем по темата, но преди ползвах айфон и макбук уайт. Имаше недостатъци при телефона свързани с управлението на файловете, трябваше да ползвам и външни програми, имах и ремонт на копчета, просто от използване не издържаха, качеството на компонентите е спорно, питайте в сервиз, но откъм удобство продуктите бяха изключителни. Примерно, тъч пада беше много по-добър от на всички уиндоус лаптопи, батерията издържаше до 12 часа, има много добър платен софтуер за iOS. Скоро поработих с макпро високо изпълнение, изключителен беше. И да ми се рекламират сега хора от Майкрософт в интервюта аз вече не им вярвам, че имат… Виж още »
Станислав
Станислав
Май си е точно обратното… Първо Apple си направи добра OS с графичен интерфейс. Първо Apple избра за основа на новата си OS стабилната – FreeBSD. Microsoft чак сега имат някакви идеи и опити към осъвместяване с Linux. Първо Apple направи фурор с техните iPhone, от Microsoft телефоните имат много малък пазар и поддръжка. Да сравняваме таблет с марка Microsoft и iPad – защо пък не. И двете устройства технически имат разлика, но просто всичко опира до избора на клиента. Ако аз имах този избор – бих избрал iPad. Работил съм с почти всичко, що има на пазара и с… Виж още »
Труе Makedonec
Труе Makedonec

Устройството на MS е доста добро. Второ, съгласен съм че Епъл следват стъпките на МС – стават все по-зле, но много бавно и едвам се забелязва.

Що се отнася до заместването – няма как да стане нещо подобно на оключено устройство. Епъл ще трябва да съвместят невъзможността за крадене на приложения със свободата и контрола на PC, а това е трудно. Стъпка в правилната посока е връщането на файловете. Опитите да заместят добре работеща концепция с недодяланата синхронизация бяха нелогични. Има още какво да се желае.