Когато става дума за т.нар. „космическа надпревара“ и днешните комерсиални проекти за преоткриване на Космоса, със сигурност в девет от десет слушате само едно: SpaceX. А Илън Мъск и компания не са единствените тук. Не са много новините за Blue Origin и усилията на Джеф Безос за успех към звездите, но компанията работи тихо и скромно по странно изглеждащата си ракета. Компанията разполага със сериозни мощности край Космическия център „Кенеди“ и планира по-късно тази година неназован брой пускания на суборбиталната си ракета New Shepard, което се очаква да бъде последвано и от полет с екипаж на борда. Подобен ход се очаква и от съперниците на Джеф Безос – Boeing и SpaceX.

В пространен материал от тази седмица, Суапна Крисна от Engadget прави анализ на представянето на двамата големи играчи в надпреварата за комерсиални звездни полети, Blue Origin и SpaceX, сравнявайки прогреса им дотук и начина им на работа, които се различават радикално.

„Blue Origin на Джеф Безос работи някак си извън публичното внимание, затвърждавайки своята идентичност като ракетен производител с огромна нова фабрика в близост до Космическия център „Кенеди“. Те планират множество пускания на суборбиталната си ракета тази година, преди да дадат старта на първия полет с екипаж на борда. Компанията е целеустремена в успешното надграждането на постигнатото дотук, вместо да се „хвърля“ на нови и нови проекти. SpaceX, от друга страна, действа с по-голям раазмах. Ракетна компания ли са те? Колонизатори на Слънчевата система? Или са доставчик на сателитен интернет? Изглежда, че отговорът на всички тези въпроси е… да. Когато става дума за Космоса, амбициите са нещо положително. Въпросът обаче е дали липсата на ясен фокус и акцент над визионерски цели, а не на изпълними краткосрочни задачи, няма в края на краищата да нанесе вреда на компанията? Все пак, поставянето на фокус над това, което може да се направи, а не над това, което е практично и необходимо, може да доведе до изчерпване на ресурсите на компанията прекалено бързо“, размишлява Крисна.

А надпревара, поне за хората на Безос, изглежда не съществува. Запитана за това, дали нямат намерение да ускорят плановете си, заради постиженията на конкуренцията, Кейтлин О’Кийф Дитрих, шеф на PR отдела на Blue Origin споделя: „Космосът е огромно пространство. Тук няма един-единствен победител“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за