fbpx
5.1 C
София

Brain-to-Text: компютърна система, която превръща човешките мисли в текстови съобщения

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Екип от американски и немски учени постигна голям успех при разшифроване на сигналите от човешкия мозък при естествена непрекъсната разговорна реч. Това разшифроване е използвано за преобразуване на мислената реч в текстов вид с достатъчно добра точност. Развитието на тази технология може да се окаже ключа за мисленото управление на компютрите и друга техника, както и за нови начини за общуване между хората.

 

В първоначалната фаза, системата Brain-to-Text е записвала сигналите, регистрирани с помощта на матрица от ECoG електроди, разположени срещу предната и страничните части на главния мозък. В експериментите са участвали седем доброволци, болни от различни нервни заболявания, включително епилепсия.

Пациентите прочитали ясно на глас типов текст, съставен от малко на брой думи. Регистрираните по същото време мозъчни сигнали са подадени към мощен компютър, който чрез аналитични алгоритми класифицирал на кои думи от текста какви сигнали съответстват. Следва преобразуване на тези данни в текстов вид.

 

Точността на работа на тази система засега е слаба и е на ниво 75%, тоест 25% грешки. Учените са на мнение, че това се дължи на стандартния софтуер, който са използвали. При специално създадени за Brain-to-Text програми, грешките рязко ще намалеят и хора, които по различни причини не могат да говорят, ще могат да общуват с другите.

Изследванията са проведени по поръчка на научно-изследователския отдел на американската армия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини