CeBIT 2010: технология за беззвучни телефонни разговори

0
36

Как може да се беседва по мобилен телефон, без да се произнася звук? Отговорът на този въпрос дадоха учените от Технологичния Институт на Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology, KIT), в рамките на ИТ-мероприятието CeBIT 2010.

“Ние разработихме технология, която позволява беззвучно говорене по телефона и изслушване на събеседника от другата старана. Тя работи на принципа на електромиографията – разчитане и анализиране на електрическата активност възникнала при движението на мускулите“.

Тази технология може да бъде много полезна, когато се налага провеждането на разговори на места, където трябва да се пази тишина: библиотеки, кинозали, театри и други, а в допълнение, полезността от технологията се допълва и при случаите, когато се налага предаването на конфиденциална информация по телефона, като свободно може да се диктува на събеседника PIN-кодове, пароли и други важни сведения, които не са предназначени за хората на около. Технологията, според нейните създатели, ще бъде много полезна дори и на хората с увреждане на ларинкса или заболявания, които възпрепятстват звуковия обмен на информация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари