deGoogle: движение за отказ от Google

31
2025

В Reddit голяма популярност започна да набира движението deGoogle. В него вече участват над 8 хиляди души, които са недоволни от начина по който интернет гигантът работи със събраните от потребителите данни. Те са на мнение, че не трябва да доверяваме своите данни на толкова мощна компания, каквато е Google и се отказват от нейните услуги и продукти.

„Ние считаме, че влиянието на Google върху обществото е опасно, понеже не се подава на контрол. Да се шпионират хората в толкова голяма степен не е нормално и не би трябвало изобщо да го има. Всеки от нас трябва да е в състояние да контролира технологиите, с които взаимодейства, а не обратното“ – считат привържениците на deGoogle.

Участниците в движението deGoogle премахват своите Google акаунти, игнорират съществуването на търсачката на интернет гиганта, престават да използват YouTube, пощенската служба Gmail, браузъра Chrome и каквито и да било други продукти на компанията. А за да не се използва Android се препоръчва преминаване към iPhone.

Участниците в deGoogle твърдят, че животът им е започнал да прилича на трилър, в който хората се опитват да се скрият от една всемогъща сила.

Само че мнозина от „борците“ вече се предадоха и се завърнаха към използването на удобните съвременни онлайн услуги на Google. Но заявиха, че услугите на интернет гиганта вече толкова надълбоко са проникнали във всички сфери на живота, че към днешен ден без тях е невъзможно да се работи и живее.

Google игнорира съществуването на движението deGoogle и при въвеждането на тази дума в търсачката тя се заменя с правилно изписаната дума Google.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
16 Коментари
15 Отговори на коментарите
22 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
22 Автори на коментарите
mhmFermin TrujilloсадасдМачуджамбоDino Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
old deGoogler
old deGoogler

От години не ползвам нищо тяхно, само много рядко yputube. Тръсачката ми е duckduckgo, тази в лентата с адреси е starpage; gmail имам, но не ползвам; имам мобилев, а не смартфон, който може би бих си взел, ако мога аз да му сложа какъвто си искам „Линукс“.

boot
boot

Ти нямаш ама колеги, познати, случайни хора около теб, имат смартфони. Също сайтовете, които посещаваш като Калдата, събират от теб инфо, за да ти покаже Гугъл правилната реклама. Отдавна вече е невъзможно да се скриеш от корпорации като Гугъл. Знам от личен опит, защото опитвам постоянно. Дори и да блокираш IP-та и домейни и поддомейни на Гугъл, ще спрат да ти работят сумати услуги. Доста сайтове ще станат неизползваеми, няма да можеш да теглиш разни програми, щото се хостват при Гугъл. Даже един Фотошоп иска достъп до сървърите на Гугъл.

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

boot,
виж ми скрийншота и кажи къде виждаш реклама от калдата ‘https://saevar.drivehq.com/kaldata.png’, блокирал съм и във firewall-а на рутера целия гугъл range (1e100.net) и не само него а и всички домейни които бълват реклами, телефона ми е Андроид но нямам гугъл акаунт всичко е side-loaded и на него също имам firewall, на телефона всичките ми апликации са безплатни но реклами невиждам…

boot
boot

То и аз нямам реклами, ама заради АдБлокър. Качи си Privacy Badger и гледай. Браузерът ти е най-големият бег дор. Понеже гледам си Мозила, докато бягаш от единя трън, да не скочиш на друг и то по-висок? Нали знаеш, че и Мозила е „облачен“ браузер? Безспорно с подобни методи драстично намаляваме трафика от и към гугълски сървъри, ама сме още много далече от това да го спрем. При все че не ползваме нищо на Гугъл.

gotqn
gotqn

Голям си хакер. Сигурно и като отидеш в мола камерите не те снимат, банките нямат информация за теб, понеже не ползваш традиционни пари, всичко си правиш сам; на къщата ти на google maps не се вижда нищо; няма те на снимки на приятелите ти във facebook; с една дума ти си един агент 007 – освен в калдата, другате инфо за теб не може да се намери… голям си.

садасд
садасд

Случайно да имаш акаунт в linux-bg?
Там е пълно с болни мозъци като теб, бягай се регистрирай ако още не си!

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

болни мозъци…. обоснови се че незнам какво точно искаш да кажеш… аз което казах е че винаги ако искаш може да избегнеш следенето ….

boot
boot

Librem 5 ще бъде нашият телефон. Ако всичко е наред, наесен евентуално може би.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Всякакви откачалки има …

bluewater
bluewater

Трябва си алтернатива.

Coca Cola
Coca Cola

Гугъл работят със Сорос и крайнолевите в името на свят без граници и без национални държави, от грантовете им излизат милиони долари и действията им са винаги в ущърб на дясното и консервативното.

„Google flipped seats, shifted millions of votes to Dems in 2018 midterms, researcher tells RT“

https://www.rt.com/usa/454653-epstein-interview-google-elections/

Шебек
Шебек

8000 души в интернет е равно на 10 човека на площада .
Също така не че не ни следят от гугъл ама то да беше само от там. Ако желаеш да се скриеш не ползваш интернет.
И в крайна сметка какво толкова има да крие обикновения потребител чв да се страхува толкова много.

old deGoogler
old deGoogler

За да не ни правяj съвсем на шебеци 🙂

boot
boot

8000 души, ама в свят контролиран от Гугъл. Днес 8000 ще имат същата тежест като 4000 след 1-2 години, щото хората ще са още по-зомбясани и зависими. И в крайна сметка, както и да го умуваш и овърташ, всичко е за криене. Фейсбук от де взимат пари? Гугъл? От отворената Андроид? Или от Пиксел телефоните? Смучат и продават наша информация и ние няма да видим и стотинка. За капак и ще ни зомбясват, че да си харчим парите според рекламните им правила. Принципно, нямам нищо против да си продавам личната информация, не мога да се опазя от реклама – купувам… Виж още »

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Така де … омръзнало ми е от параноици 😵

Бахти
Бахти

В същото време тези 8к полуидиота използват фейсбоклука и нагризани ябълки, смях в залата… 🙂

малиии
малиии

Царвулите,торбата,гегата и подкарваш стадото из планината и никой не те следи 🙂

дфсдф
дфсдф

Бечитата ще те следят, няма как все някои ти е хвърлил ок 😀

М.К.
М.К.

Хаха Google игнорира DeGoogle, но точно Google браузъра ми подаде тази новина. 😀

boot
boot

Па, напиши в търсачката на Гугъл „degoogle“. Напиши същото в startpage.com и открий разликите.

Кеу5
Кеу5

Въпрос първи: Reddit свързани ли са с криптовалути?!
Да не излезе че криптяните влизат във война за да се наложат в света.
:)))

Мартин Караманолов
Мартин Караманолов

Тея новини явно излизат от хора които са гледали матрицата 😀 а личните данни отговаря всеки сам за себе си

gotqn
gotqn

„Най-безнадеждно поробени са тези, които лъжливо вярват, че са свободни.“ – коя ще е търсачката, какъв ще е телефона, кой ще е browser-a, кой ще е на власт и т.н. … живейте си живота, правете добро на другите, другот е вятър