Facebook, Twitter и Instagram изпращат потребителски данни на компанията Geofeedia, чрез която са следени потребителите

0
965

Трите големи социални мрежи Facebook, Twitter и Instagram прекратиха да подават информация на компания, която се занимава с анализа на социалните мрежи. Това стана след като въпросната Geofeedia бе обвинена в предоставяне на потребителски данни на полицията, чрез които се проследяват активистите и участниците в масови протести.

Неправителствената организация Американски съюз за защита на гражданските свободи (ACLU) заяви, че компанията Geofeedia с централен офис в Чикаго е осигурявала задна вратичка за полицията и службите, чрез която се извършва мониторинг на масовите протести.

Новината се появи на фона на непрекъснато нарастващото безпокойство по повод достъпа на държавните органи до социалните мрежи.

От своя страна Geofeedia съобщи, че е привърженик на принципите за неприкосновеността на личния живот и че нейната дейност е от полза на обществото.

ACLU твърди, че Geofeedia е предлагала на полицията своите услуги, чрез които е възможно проследяване на активистите, особено хората от движението за защита на чернокожите Black Lives Matter. Проследяването се извършва чрез геолокация на потребителите и записите в социалните мрежи.

ACLU добави, че разполага с вътрешни документи за следене на хората от масовите вълнения през 2014 година, когато бял полицай застреля афроамериканец.

Facebook съобщи, че Geofeedia е имала достъп само до данните, които потребителите са определили като публични.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари