GitHub и за учените

0
38

GitHub продължава да разширява своята дейност. Ръководството на компанията вижда тази уеб-услуга не само като софтуерен инструмент за програмисти, а и като универсално хранилище на всякакви текстове и текстови данни. Вече е създадена отделна директория, в която се пишат книги, проекти на закони, публикуват се статистически данни. Важно е, че миналата седмица се появи възможност за присвояване на DOI идентификатор на личните хранилища. Това позволява позоваването към текст, данни и програмен код от хранилищата на GitHub в научните работи и статиите в научните среди.

DOI (Digital Object Identifier) в науката е аналог на ISBN в книгоиздаването или URL в Интернет. Възможността за присвояване на DOI на директориите е реализирано съвместно с Zenodo – сайтът, който служи за обмен на файлове между учените. Всеки файл, качен на сървърите на Zenodo получава DOI индекс. При добре настроена интеграция, всяка нова версия от хранилищата на GitHub ще се зарежда автоматично в Zenodo и автоматично ще получава DOI код.

Допълнително GitHub предлага абонаменти с намаление за ученици и студенти. Ако се регистрира акаунт с академична електронна поща се предлага безплатния достъп Micro с 5 хранилища за индивидуални потребители или Silver с 20 отделни безплатни директории за научни организации.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари