fbpx
12.8 C
София

Google отдава почит с логото си на Брам Стокър – писателят, направил Дракула известен

Най-четени

Днешното лого на информационния гигант Google е повече от зловещо. Търсачката е украсена с черно-бяла скица на Дракула, придружена с името на компанията, изписано с кървавочервени букви. С интересното лого Google отбелязва 165 години от рождението на ирландския писател Брам Стокър, който стана известен с книгата си за вампира Дракула.

Стокър издава едноименния роман през 1897 година и той му носи световна слава. Главен герой в готическия хорър е граф Дракула, който има желание да се пресели от Трансилвания в Англия. Чудовището обаче среща съпротива от малка група мъже и жени, водени от Ейбрахам ван Хелсинг.

Познатият от литературата и филмите герой Дракула е измислен, но същността му е базирана на реални исторически факти. Все още сред експертите няма единодушие каква част от книгата на Стокър е базирана на истински събития и колко от историята е измислица. В Трансилвания наистина е живял човек на име Дракула, който в периода 1456 – 1462 година избил между 40 и 100 хиляди души. Между тях имало политически противници, престъпници и всякакви други лица, които Дракула сметнал за безполезни за обществото по една или друга причина.

Заглавието на първото издание на „Дракула” било изписано с яркочервени букви. Личността описана от Брам Стокър и до днес вдъхновява различни творци да създават нови книги, филми и театрални постановки, базирани на оригиналната книга.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини