Google обявява Android 10 за Android TV заедно с ново устройство за разработчици ADT-3Android работи на над 2,5 милиарда устройства по целия свят. Повечето от тези устройства са смартфони, но има и милиони умни часовници, таблети, телевизори и приставки. Android за телевизори и STBs, наричан още Android TV, е много по-строго контролиран от Google, отколкото Android за смартфони. Производителите на телевизори и телевизионни програми, заедно с операторите, нямат право да правят много модификации в основния Android TV опит, така че това, което виждате с всяка нова версия на Android TV, е основно това, което ще получите на всяко дадено устройство. Днес Google обяви актуализацията на Android 10 за Android TV заедно с ново тестващо устройство за разработчици – ADT-3.

Android 10 за Android TV

Google обяви стабилната актуализация на Android 10 за смартфони още в началото на септември, но отложиха обявяването на актуализацията за телевизорите. Това е така, защото версията за Android, персонализирана за телевизори, работи при различен график на пускането. Въпреки това, Android TV все още се базира на AOSP, така че преминаването към нова версия на OS носи със себе си няколко промени под капака, които се отнасят както за смартфоните, така и за телевизорите. По-специално, новите функции за сигурност и поверителност на Android 10, като въвеждането на TLS 1.3, ще помогнат за сигурността на потребителските данни от злонамерени приложения, създадени за платформата. Поддръжката на Project Mainline ще даде възможност на Google да обслужва актуализации на ключови компоненти на рамката директно от Play Store – заобикаляйки необходимостта OEM-производителите / операторите да натискат актуализация. Функции като Live Caption, в момента изключителен смартфон от Pixel, могат да бъдат внедрени на телевизори, тъй като базовият API е част от рамката на Android.

В прессъобщението Google не отбеляза никакви промени за UX, специфични за Android TV, или нови функции, така че това съобщение може да изглежда малко подхранващо. Ще твърдя обаче, че това е добро нещо. Благодарение на намалената фрагментация, Android TV не се нуждае от големи ъпгрейди на ОС, за да въведе нови функции и опит, за разлика от Android за смартфони. Разработчиците могат да се възползват от новите API на Android 10, като се насочат към ниво 29 на API в своите приложения.

Устройство за разработчици ADT-3За да се разработят правилно за платформата, разработчиците се нуждаят от тестово устройство, работещо с най-новата версия на ОС. ADT-2 беше обявен на Google I / O 2018 като тестово легло за Android 9 Pie, а новият ADT-3 е, както може би очаквате, тестово легло за новата версия на Android 10. Това е малка приставка с четириядрен процесор A53, 2 GB DDR3 памет и 4K60 HDR HDMI 2.1 видео изход. Предварително е сертифицирано за стартиране на приложения и услуги на Google и гарантирано е да получавате актуализации и корекции за сигурност от Google. Устройството ще се продава на заинтересовани разработчици чрез OEM партньор в следващите месеци.

В средата на септември Google сподели предварителен преглед на версията на Android 10 OS (и тяхната пътна карта за следващите две версии на Android) на годишната Международна конвенция за излъчване (IBC). Тази презентация беше предоставена на производители, оператори и доставчици на телевизия / STB, но тя предоставя добър преглед на дългосрочните планове на Google за платформата. Google очевидно е инвестирана в успеха на техния телевизионен бизнес, въпреки че желаем същото да се каже и за тяхната екосистема smartwatch.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари