Google разкрива номера на кредитни карти

0
6

Посредством прости заявки, направени в популярната търсачка Google, могат да бъдат открити сайтове, в които са публикувани номера и пароли на кредитни карти, съобщават от CNET news.com.

Списъците с финансова информация включват имената на стотици притежатели на кредитни карти, техните адреси и телефонни номера, както и информация за кредитните им карти. Вероятно голяма част от информацията вече не е валидна.

“Секретната информация е била индексирана в търсачката поради неправилна конфигурация на сървърите, или поради факта, че някой вече я е откраднал”, обяснява Крис Уисопал, вице президент на отдела за изследвания на фирмата за комютърна безопасност @Stake.

Съществуват цели сайтове, които разкриват как да се търси секретната финансова информация, като описват слабите места в конфигурациите на уеб сайтовете. Търсачката Google се използва поради фата, че притежава мощни възможности за търсене, като например възможността да се търси обхват от числа. Тези възможности не присъстват в другите търсачки.

Представител на Google е съобщил, че компанията е разрешила на уеб-мастърите да дават заявки за изтриване на страници, съдържащи конфиденциална информация. Достатъчно е URL адресът да бъде изпратен на help@google.com . Google не желае да коментира въпроса, като се има пред вид, че в момента тече първичното публично предлагане на акции на компанията.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за