Google разработва интелигентни контактни лещи за диабетици

0
63

Интернет-гигантът Google разработва интелигентни контактни лещи, които могат да извършват мониторинг на нивото на захарта в кръвта. Тези лещи ще бъдат изключително полезни за хора, страдащи от диабет, понеже стандартните начини за следене на този важен жизнен показател са твърде обременителни.

В еластичния корпус на лещите е вграден датчик за определяне нивото на захар по слъзната течност. Вградена е и миниатюрна антена, чрез която се подава електрическо захранване на управляващия чип, която служи и за предаване на информацията.

Разработчиците разглеждат и възможността за интегриране на миниатюрен светодиоден индикатор в интелигентните лещи. Този индикатор ще светва, когато кръвната захар е под или над нормата.

Към днешен ден Google вече тества първите прототипи, които предоставят много точна информация за глюкозата в кръвта с честота едно измерване в секунда. Чрез новите лещи вече не е необходимо да се правят чести тестове на кръвта – нещо, което е неудобно и болезнено.

Google съобщи още, че новите интелигентни лещи са представени на Агенцията за наблюдение на хранителните продукти и медикаментите в САЩ и очаква съвсем скоро да получи разрешение за тяхното производство и търси партньори, които биха помогнали на Интернет-гиганта да представи този продукт на пазара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари