Google ще обжалва решението на ЕК

0
95

Alphabet, компанията-майка зад Google, обяви, че възнамерява да обжалва решението на Европейската комисия (ЕК) за наложената им глоба от 2.9 млрд. долара за злоупотреба с монополното им положение в пазара на интернет търсачките. Решението на компанията може да е подпомогнато от спечеленото миналата седмица обжалване на Intel към ЕК, с което компанията се измъкна от глоба от $1.1 млрд. в отделно антитръстово дело. Европейският върховен съд отмени миналата седмица решение от 2009г. на ЕК, по силата, на което Intel трябваше да плати солената глоба.

Решението на Alphabet идва въпреки обещанието им, че ще спази препоръките на ЕК по отношение на представянето на резултатите в Google. Еврокомисията призна Google за виновни за това, че използват своето монополно положение, за да представя преимуществено в резултатите връзки към свързани с компанията услуги за сравнително пазаруване и в същото време представя по-долу конкурентни услуги. Ако Google не спази препоръките на Комисията до 28-ми септември ще стартира налагането на глоба в размер на 5% от дневния им приход всеки ден до въвеждането на въпросните препоръки.

Google се разследват от ЕК и по още две обвинения: относно мобилната им платформа Android и онлайн рекламната им мрежа. Очаква се решение по двата казуса да излезе до края на настоящата година.

Разследване по обвиненията във възползването на компанията от доминатната им позиция започна преди седем години. По това време, Google решиха да наложат рейтингова система при подреждането на спонсорираните резултати от търсенията на върха на страницата им, което обаче Комисията намери за неудовлетворително.

Независимо от резултата от обжалването в Люксембург, очаква се крайно решение да излезе чак след няколко години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари