IBM анонсира появата на Nabla

0
544

Платформата се рекламира като иновация в заздравяването на сигурността на контейнерите.

Специалистите от IBM обявиха нов проект, който да оптимизира допълнително изолацията на контейнерите с новаторски подход. Основен принцип тук е защитата на контейнера, разположен на хоста, посредством стратегия за редуциране на атакуваната повърхност и използването на едва девет системни повиквания.

„Едно контейнизирано приложение може да избегне отправянето на системно повикване към Линукс инсталацията, ако бъде свързано към компонент на операционната система, който изпълнява изискваните функционалности за системно повикване. Контейнерите на основата на Nabla използват „уникърнели“, най-вече тези, свързани с проекта Solo5, за да избягват системни повиквания и с това, съответна да ограничават площта, която потенциално може да бъде атакувана“, обясняват IBM, допълвайки с вече споменатото използване на едва девет системни повиквания – другите биват блокирани от наложените правила от средата на seccom.

Авторите на проекта са тествали представянето на Nabла, което по техните думи показало, че технологията е „далеч пред другите сходни платформи за работа със защитени натоварвания, вземайки предвид това, че „жертва най-ниското допустимо представяне в сравнение с docker контейнер, за да осъществи ограничаването“, като според показаните резултати, Nabla е два пъти по-сигурен дори от изолация, изградена на основата на хипервизор.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за