IBM ще дадат $5 млн. на този, който измисли най-доброто приложение на Watson

0
22


Може и в основния си бизнес да не показва чак толкова добри финансови резултати, но по отношение на Watson, IBM показват амбиция, която напомня, че Big Blue са били и си остават новатори в технологичния свят.

Изкуственият интелект Watson постоянно разширява своите способности, заемайки се с нови и нови задачи. Watson вече е готвач, диетолог, баскетболен скаут и фитнес инструктор, влезе в главата на малкото роботче Pepper, но има и доста по-сериозни амбиции, като да речем да стане навигатор в света на „Интернет на вещите”, координирайки поведението на всички онези миниатюрни сензори в умните обекти. Той помага на медиците в борбата им с най-страшната от всички болести – ракът. Watson помага и в анализа на планините от финансови данни и цифри за пазара. Това обаче не е достатъчно за американската компания, която стартира през тази седмица интересна инициатива.

Компанията възнамерява да награди със солидната награда от пет милиона долара този или тези, които излязат с идея за най-доброто приложение на Watson, идея, която ще спомогне на изкуствения мозък да направи пробив в дадена област до 2020г. Ако питате мен, то Watson for Oncology е именно такава идея, но явно IBM имат предвид нещо по-различно, а и едва ли усилията на Watson и медиците ще се увенчаят с успех за толкова кратък период от време, имайки предвид, че програмата стартира преди една-две години.

„Ние отправяме покана към екипи от целия свят да разработят и демонстрират как хората могат да си сътрудничат с мощни AI когнитивни технологии, способни да разрешат някои от най-големите проблеми на света”, обявиха от компанията. Инициативата бе анонсирана по време на конференцията на TED от Питър Диамандис, основател на XPrize, партньори на IBM в инициативата.

Победителите в своеобразния конкурс ще бъде обявен по време на TED 2020. Трите екипа, представили най-добрата идея ще си разделят по $4.5 млн., а другите $500 000 ще останат за подпомагане на сходни проекти. За да спечели екип наградата, всяка година до 2020г. отбори ще мерят сили на конференцията World of Watson, като ще бъдат оценявани от експертно жури за техническа правдоподобност и значимост на проекта им

Watson се „роди” преди четири години, под формата на гигантска сървърна система, която спечели популярната електронна викторина Jeopardy. В момента това представлява разпределена система, която се намира в облака и се предлага под формата на програмни интерфейси като услуга.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за