За всички от образователната сфера, независимо дали са преподаватели, ученици или студенти, съществуват специални Linux дистрибуции, които помагат в обучението и съдържат софтуер с отворен код с научна насоченост. Да разгледаме по-популярните Linux дистрибуции за училища.

1. Edubuntu

Тази дистрибуция е първа в списъка, От името се вижда, че Edubuntu е вариант на популярната Ubuntu, предназначена да представи Ubuntu в класните стаи. Edubuntu се счита за най-известната Linux дистрибуция, която е фокусирана върху образованието. Edubuntu заслужава това признание, понеже разполага с огромен брой програми и разнообразен софтуер за училищата. Това е и причината тази дистрибуция да е сравнително голяма – около 2,9 GB.

Edubuntu предлага различни образователни програми, сортирани по категории, които могат да бъдат инсталирани от софтуерния мениджър. Програмите за обучение са включени в самата дистрибуция и са подредени за предучилищни занимания и така до последния клас.

ВEdubuntu са включени много програми, които го правят особено привлекателен за всички, които се интересуват от математика и наука. Сред Linux дистрибуциите за образованието, Edubuntu се счита за най-добрата.

2. UberStudent

Това е друга популярна Linux дистрибуция, която е специализирана в средното и висшето образование, и е много подходяща за студенти. UberStudent също се базира на Ubuntu, използва графичната среда Xfce и може да работи със сравнително стар хардуер.

В UberStudent са включени много програми, които са много добре подредени и класифицирани по категории. Интересен е мениджърът Zotero, който е един великолепен инструмент за изследователите.

3. openSUSE-Edu

Ако Edubuntu и Uberstudent по някакви причини не са достатъчни, то трябва да се погледне OpenSUSE-Edu. Тази дистрибуция може да удовлетвори всички изисквания на училищата – от сървърите до десктоп-компютрите. Дори liveDVD съдържа сървъра KIWI-LTSP, който съвсем лесно се стартира за демонстрационни цели.

openSUSE-Edu съдържа много полезни приложения за студенти, преподаватели и дори родители. В дистрибуцията са включени различни десктоп среди, включително GNOME, GNOME Classic, KDE Plasma и Mate.

4. Skolelinux

Подобно на OpenSUSE-Edu, Skolelinux се опитва да удовлетвори всички IT изисквания в училищата. В дистрибуцията са включени над 70 специализирани приложения за училищата. И тук може да се избира графичната среда, като в дистрибуцията са включени и леките LXDE и Mate, като и естетичната KDE. Skolelinux е една богата на приложения дистрибуция, която може да работи и със стар хардуер.

5. KnoSciences

Това е Linux дистрибуция, базирана на Knoppix, в която са включени много и най-различи приложения за училищата. KnoSciences се предлага като един DVD диск, който няма нужда да се инсталира на твърдия диск, но предлага впечатляваща производителност. Съдържа няколко приложения от Latex, включително популярните Lyx и TeXmacs.

6. FedoraEdu

Fedora Education SIG (Edu SIG) се стреми да оптимизира Fedora за използване от преподаватели и студенти както в учебните заведения, така и извън тях. Дистрибуцията съдържа голям брой полезни приложения за преподаватели, включително Wink за стриймване на видео към компютрите на аудиторията.

Включени са и приложения, подредени по възрастови групи – Gcompris (над 2 години), Sugar (6+), Celestia (14+).

7. Заключение:

По принцип, всеки може да настрои своя Linux за използване в сферата на образованието, но ако искате всичко да е готово веднага след инсталирането, то е по-добре да изберете една от по-горните дистрибуции, които предлагат подреден и класифициран софтуер за училищата и образованието.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за