Linux потребителите с процесори AMD ще изпитат големи подобрения при надграждане до Linux 5.11

0
955

Последната версия на Linux ядрото идва с някои впечатляващи подобрения в производителността на хардуера на AMD.

Изляза на 14 февруари, новата версия на Linux kernel 5.11 фиксира голям проблем със загубата на производителна мощност, който засяга процесорите на AMD с архитектура Zen. Благодарение на корекцията, базираните на Zen процесори като Ryzen и EPYC работят сравнително по-бързо, отколкото преди инсталирането на актуализацията. В новото издание на Linux ядрото дебютира и поддръжката на графичните процесори на AMD „Van Gogh“ и „Dimgrey Cavefish“.

Компанията за производство на полупроводници наскоро публикува редица обяви за работа за специалисти в сферата на Linux, а подобренията на хардуера на AMD в последното издание са още едно доказателство, че гигантът в производството на чипове работи по активното подобряване на поддръжката на Linux от своя хардуер. Разликата в производителността след инсталирането на актуализацията е видима както в условия на реална работа с мощни програми, така и в синтетичните бенчмарк тестове, където потребителите отчитат значително подобрени резултати, както става ясно от форумите на Reddit.

Други промени

Освен свързаните с AMD подобрения, последната версия включва и много подобрения, свързани с хардуера на Intel.

Някои от акцентите са поддръжка на набора от инструкции, свързани със сигурността, известен като Intel Software Guard Extensions (SGX) и графичната поддръжка на Intel Integer Scaling (IS), която е особено полезна за игри с високо качество на графиките и взискателни откъм производителност изисквания.

Има и поддръжка за безжични рутери, които разполагат с Intel WiFi 6GHz Band (WiFi 6E). В същото време поддръжката на Intel WiMax е понижена и изглежда ще последва същата съдба като тази на наскоро осиротялата поддръжка на Itanium.

Както обикновено, има няколко други корекции и подобрения за всичко – от подобрения на файловата система до поправки на грешки в модула Xen, които засягат предимно сървърните версии на повечето популярни Linux дистрибуции.

Можете да изтеглите изданието и да го компилирате сами или да изчакате скоро да влезе в официалните хранилища на основните дистрибуции.

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари